Paprykowy
Posiekany strąk czerwonej papryki podsmażyć z posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku. Wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego i 6 łyżkami ketchupu. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidorowy na ostro
Składniki: 2 pomidory, mała czerwona cebula, ząbek czosnku, łyżka kolendry świeżej, łyżka soku cytrynowego, ostra papryczka, sól i biały pieprz.
Pomidory, cebulę, czosnek i papryczkę pokroić na małe kawałeczki. Dodać pozostałe składniki, zmiksować i odstawić pod przykryciem na kilka godzin.
Rokpolowy
Składniki: 20 dag rokpola, szklanka śmietanki, łyżka soku cytrynowego, pieprz i cukier do smaku.
Miksujemy ser pleśniowy ze śmietanką. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem i pieprzem. Nie solimy.
Twarożkowo-jogurtowy
Składniki: 20 dag twarożku, 3/4 szklanki jogurtu, posiekana połowa ogórka, 3 ząbki czosnku (zmiażdżone), sól, pieprz, odrobina koperku.
Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Ochłodzić w lodówce dobrą godzinę.
Z awokado
Składniki: 2 duże, dojrzałe awokado, szklanka jogurtu, mała cebula, ząbek czosnku, łyżka oliwy, łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki, 4 łyżki soku cytrynowego, cukier, sól, pieprz.
Owoce awokado obrać, przekroić, usunąć pestki i skropić sokiem cytrynowym. Zmiksować z pozostałymi składnikami.
Masło czosnkowe
Składniki: masło, 2 ząbki czosnku, natka szczypiorku, natka koperku, vegeta.
Godzinę wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, żeby było miękkie. Przełożyć je do miseczki, do niego dodać pokrojony drobno koperek, szczypiorek i przetarty czosnek, do smaku dodać vegetę. Wszystko razem wymieszać.
Dip czosnkowo-koperkowy
Składniki: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego lub świeżego koperku, szczypta soli, pieprz.
Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę. Do sosu dodać koperek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na chwilkę. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.
Grillowanie kojarzy się większości z nas z pieczeniem kiełbasy albo kawałków mięsa. Mimo że jest to narodowy "sport" Polaków, to jesteśmy raczej tradycjonalistami.
Okazuje się jednak, że grill to znakomite narzędzie do przygotowywania całych uczt łącznie z deserami i kanapkami. Można przy jego pomocy doskonale eksperymentować. Tak naprawdę wszystko można grillować, pod warunkiem że jest świeże i odpowiednio zabezpieczone tak, by nie spadło z rusztu.
Polecamy kilka przepisów na "dziwne" grillowe potrawy.
Pikantne tofu z grilla
Składniki: 50 dag tofu, 1/3 szklanki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka czosnku w proszku, łyżka mielonej papryki, łyżeczka mielonego pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, łyżeczka mielonej, ostrej papryki, suszone zioła do smaku.
Tofu osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, podzielić na porcje. Sos sojowy wymieszać z octem i czosnkiem i zalać nim porcje tofu. Marynować 30 minut.
Po tym czasie tofu odsączyć z marynaty i panierować w wymieszanych pozostałych składnikach.
Piec na średnio nagrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatą, marynatami, ryżem.
Grzyby na grillu
Składniki: 1 kg pieczarek, sól, pieprz, czosnek, ok. 1/2 l oliwy, zielona pietruszka, szczypiorek, ocet.
Umyte i oczyszczone kapelusze grzybów oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w misce, zalać oliwą. Przycisnąć talerzykiem, lekko obciążyć, pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Grzyby odcedzić i upiec na grillu. Do odcedzonej oliwy dodać posiekany czosnek, zieloną pietruszkę i szczypiorek. Lekko podsmażyć, dodać do smaku octu. Przygotowaną zaprawą z oliwy polać upieczone grzyby i podawać.
Nadziewana bagietka
Składniki: 2 bagietki, 2 pomidory, żółta papryka, cebula, pieprz, sól, słoik ketchupu.
Pomidory, paprykę i cebulę drobno posiekać. Zmieszać z ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki bułki wydrążyć i napełnić farszem. Opiekać na grillu 15 minut.
Aromatyczna bułka
Składniki: 15 kawałków bułki, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, biały pieprz, sól.
Czosnek utrzeć z solą, dodać olej, sok z cytryny i pieprz, odstawić na 5 godzin do lodówki.
Kromki bułki smarować sosem i rumienić na rozgrzanym ruszcie.
Oscypek z rumianym licem
Składniki: oscypek, plaster boczku wędzonego, konfitury z borówek.
Oscypek kroimy w plastry. Na tacce aluminiowej posmarowanej olejem kładziemy oscypka i boczek.
Na koniec podajemy z żurawiną.
Jajka w pomidorach
Składniki: 4 pomidory jednakowej wielkości, 2 łyżki oliwy, 4 jajka, sól, świeżo zmielony pieprz, zielenina.
Pomidory opłukać, wytrzeć, ściąć wierzchy, wyjąć pestki, osączyć z soku, skropić oliwą, oprószyć pieprzem. Jajka umyć, wbić po jednym do każdej pomidorowej miseczki, posolić.
Każdego pomidora położyć na kawałku aluminiowej folii, zawinąć, położyć na ruszcie, piec 15-20 min, aby jajko się ścięło. Rozwinąć folię, posypać zieleniną.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?