– Chleby piecze nasz kolega Krzysztof Lenarcik – mówi Halina Pastuszko z Koła Gospodyń Wiejskich w Grębenicach.
Przepis na chleb
- Przygotowujemy barszcz z mąki żytniej i wody (czekamy ok. 4 dni).
- Do przesianej mąki żytniej (można dodać trochę pszennej) wlewamy zrobiony barszcz i robimy zaczyn, lekko mieszając barszcz z niewielką ilością mąki – zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Dodajemy sól i wodę, wyrabiamy i ponownie czekamy do wyrośnięcia.
- Formujemy chleby, czekamy aż wyrosną.
- Wkładamy chleby do pieca nagrzanego do ok. 200 stopni na 1-1,5 godziny. Można dodać różne dodatki jak orzechy, ziarna lub dynię. Można posypać makiem, posmarować wodą z cukrem lub roztrzepanym jajkiem.
To właśnie chleb jest produktem lokalnym, który szczególnie polecają gospodynie.
– Ale robimy także na przykład pyszny barszcz czerwony z ziemniakami – dodaje Halina Pastuszko. – Chociaż nasz rejon jest dość biedny, to kuchnia jest przepyszna – dodaje.
Smaki powiatu opoczyńskiego są szczególnie bliskie Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robertowi Telusowi. Działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyczyniają się do rozwoju, a także do promocji inicjatyw lokalnych firm oraz organizacji.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?