PRZEPISY WIGILIJNE: PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Zobacz też: Keks. Przepis poleca blogerka Kuchni nad Atlantykiem
Paszteciki z kapustą i grzybami to alternatywa dla tradycyjnego barszczu z uszkami. Autorka bloga Kuchnia nad Atlantykiem poleca danie, które zasmakuje nawet najmłodszym uczestnikom wieczerzy wigilijnej.
Paszteciki z kapustą i grzybami**(www.kuchnianadatlantykiem.com) **
Składniki:
Farsz:
**25g suszonych grzybów
3 łyżki masła do smażenia
2 duże cebule drobno pokrojone w kostkę
1 średnia główka białej kapusty
1/2 kg odsączonej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
bułka tarta (opcjonalnie)
Ciasto krucho-drożdżowe:
**3 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
100-125ml śmietany 21% (6 -8 łyżek)
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1 i 1/3 łyżeczki soli
200 g masła
1 jajko
3 żółtka
Wierzch:
**1 jajko lekko ubite
3 łyżeczki białego sezamu
3 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka nasion kminku
Przygotowanie:
**Grzyby namoczyć w wodzie przez min. 1 godz. Gotować w wodzie, w której się moczyły do miękkości (ok. 20 min). Zachować ok. 1/3 szkl wywaru. Grzyby odsączyć i drobno posiekać.
Białą kapustę drobno poszatkować i gotować przez ok. 15 min w dużej ilości lekko osolonej wody. Dodać dobrze odsączoną kapustę kiszona i gotować jeszcze przez 10 min. Odcedzić i odcisnąć. Cebule zrumienić na maśle na dużej patelni. Dodać ugotowane kapusty, wywar grzybowy i grzyby oraz zmielony kminek i koper. Podsmażyć jeszcze przez 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drożdże wymieszać ze śmietaną i z cukrem. Zostawić na ok. 20 min, żeby zaczęły pracować. Mąkę posiekać z masłem. Dodać lekko ubite żółtka, całe jajko i drożdże. Zagnieść szybko ciasto tak jak na kruche. Przykryć je i zostawić do wyrośnięcia na blacie lub włożyć do lodówki na całą noc.
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Układać w odległości 5 cm od brzegu ciasta wałek z nadzienia i zawijać ciasto wokół niego dobrze dociskając palcami złączenie. Odciąć cały wałek ciasta i położyć go na blacie złączeniem do dołu. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką sezamu, czarnuszki i kminku. Pozwolić pasztecikom nieco podrosnąć. Piec przez ok. 20 min.
Domowe keto batony bez cukru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?