Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Paszteciki Z Kapustą I Grzybami. Przepisy Poleca Kuchnia Nad Atlantykiem [Przepisy Wigilijne]

Agnieszka Gałczyńska
Agnieszka Gałczyńska
Agnieszka Herman (kuchnianadatlantykiem.com)
Po pierwsze musi być smacznie. Po drugie powinno ładnie pachnieć. Po trzecie ma dobrze wyglądać. To sekret polskiej Wigilii. Sprawdź przepis na paszteciki.

PRZEPISY WIGILIJNE: PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Zobacz też: Keks. Przepis poleca blogerka Kuchni nad Atlantykiem

Paszteciki z kapustą i grzybami to alternatywa dla tradycyjnego barszczu z uszkami. Autorka bloga Kuchnia nad Atlantykiem poleca danie, które zasmakuje nawet najmłodszym uczestnikom wieczerzy wigilijnej. 

Paszteciki z kapustą i grzybami**(www.kuchnianadatlantykiem.com) **

Składniki:

Farsz:

**25g suszonych grzybów
3 łyżki masła do smażenia
2 duże cebule drobno pokrojone w kostkę
1 średnia główka białej kapusty
1/2 kg odsączonej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
bułka tarta (opcjonalnie)

Ciasto krucho-drożdżowe:

**3 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
100-125ml śmietany 21% (6 -8 łyżek)
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1 i 1/3 łyżeczki soli
200 g masła
1 jajko
3 żółtka

Wierzch:

**1 jajko lekko ubite
3 łyżeczki białego sezamu
3 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka nasion kminku

Przygotowanie:

**Grzyby namoczyć w wodzie przez min. 1 godz. Gotować w wodzie, w której się moczyły do miękkości (ok. 20 min). Zachować ok. 1/3 szkl wywaru. Grzyby odsączyć i drobno posiekać.

Białą kapustę drobno poszatkować i gotować przez ok. 15 min w dużej ilości lekko osolonej wody. Dodać dobrze odsączoną kapustę kiszona i gotować jeszcze przez 10 min. Odcedzić i odcisnąć. Cebule zrumienić na maśle na dużej patelni. Dodać ugotowane kapusty, wywar grzybowy i grzyby oraz zmielony kminek i koper. Podsmażyć jeszcze przez 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Drożdże wymieszać ze śmietaną i z cukrem. Zostawić na ok. 20 min, żeby zaczęły pracować. Mąkę posiekać z masłem. Dodać lekko ubite żółtka, całe jajko i drożdże. Zagnieść szybko ciasto tak jak na kruche. Przykryć je i zostawić do wyrośnięcia na blacie lub włożyć do lodówki na całą noc.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Układać w odległości 5 cm od brzegu ciasta wałek z nadzienia i zawijać ciasto wokół niego dobrze dociskając palcami złączenie. Odciąć cały wałek ciasta i położyć go na blacie złączeniem do dołu. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką sezamu, czarnuszki i kminku. Pozwolić pasztecikom nieco podrosnąć. Piec przez ok. 20 min.

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Paszteciki Z Kapustą I Grzybami. Przepisy Poleca Kuchnia Nad Atlantykiem [Przepisy Wigilijne]

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto