Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy, #Kulinaria: Jeszcze moment na szparagi

MM Trendy
Białe, zielone, fioletowe, kruche i delikatne z dużą ilością witamin. Uważane za silny afrodyzjak. Pojawiają się wiosną, jako jedno z pierwszych warzyw. Na naszych stołach królują wyjątkowo krótko, a więc rozkoszujmy się ich smakiem. Kupując szparagi wybieraj jędrne, a nie zwiotczałe. Szparagi mają jedną wadę - sezon na nie jest zbyt krótki.

Szparagi podajemy z szynką, ciastem francuskim, zapiekane pod beszamelem, jako dodatek do sałatek, ryb i mięs. Jednak największą popularnością cieszą się podawane jako składnik główny w danej potrawie. Wybierz te, które lubisz. Dla mnie najsmaczniejsze są zielone, bo są łatwiejsze w przygotowaniu, wystarczy odłamać końcówki. Białe szparagi trzeba obierać. Dziś przepis na szparagi w zestawieniu z szynką parmeńską, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. W takim zestawieniu szparagi smakują mi najlepiej.

Szparagi z sosem holenderskim i szynką dla 4 osób

Składniki: 500 g zielonych szparagów, 200 g szynki długo dojrzewającej, koper włoski, sól i cukier

Prosty sos holenderski: 125 g zimnego masła, 2 żółtka, ½ łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka zimnej wody, sól

Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i postaw go na ogniu. Do miski włóż pokrojone w drobną kostkę masło i rozpuść je w kąpieli wodnej. Dodaj powoli roztrzepane żółtka i zimną wodę. Trzepaczką mieszaj do czasu, gdy konsystencja sosu stanie się kremowa. Zdejmij miskę z garnka i nie przerywając mieszania dodaj sok z cytryny. Dopraw na koniec solą.

Szparagi umyj i oczyść. Odłam w palcach zdrewniałe końcówki łodyg. Włóż szparagi do wrzącej osolonej wody z cukrem i gotuj 3 min. Odsącz i przełóż na talerze, polej sosem i podaj z usmażoną szynką i plasterkami kopru włoskiego.

Leszek Wodnickiuczestnik finałowej czternastki programu MasterChef (TVN). ,,Oddał fartucha” dopiero w 11. odcinku. Gotowanie jest jego wielką pasją. Do tej pory przygotowywał potrawy tylko dla rodziny i znajomych, teraz prowadzi kulinarnego bloga, kręci filmy z gotowania i pisze swoją pierwszą książkę kucharską. Spełnił swoje największe marzenie i otworzył w Szczecinie własne ,,Kulinarne Atelier”. Jest to nowoczesna szkoła gotowania połączona z degustacyjnym bistro.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto