Choć w dawnych czasach tatar był jednym z największych polskich przysmaków, dzisiaj coraz trudniej spotkać go w restauracjach czy na prywatnych przyjęciach.
Miłośnicy tatara to koneserzy smaku. Klasyczny tatar jest wykonany ze świeżej polędwicy najwyższej jakości. Najważniejsze w tatarze jest mięso.
Do przyrządzania tatara używam mięsa siekanego, nigdy mielonego. Do tak przygotowanego mięsa dodaję drobno pokrojoną szalotkę, ogórek konserwowy, kapary i oliwę . Dodaję pieprz, sól, chili i odrobinę musztardy Dijon. Zbyt wiele przypraw zabija naturalny smak mięsa. Tatara formuję za pomocą specjalnej foremki w owalną porcję.
Tak przygotowany tatar dekoruję całymi kaparami. Dla podniesienia smaku do tatara można podać żółtko. Jako dodatek do dania polecam tost francuski z chleba na zakwasie. Jajka roztrzepujmy ze śmietaną.
Przyprawiamy solą i ziołami. Pieczywo zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z dwóch stron na złoty kolor. Na sałatkę pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ziołami oraz miksem sałat. Skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem balsamicznym i miodem.
Składniki (4 porcje)
Befsztyk:
500g polędwicy wołowej
120g szalotki
20g kaparów
40g korniszonów
1 łyżka oliwy
Przyprawy: sól morska, pieprz, papryka, chili, musztarda Dijon
Tost francuski:
3 jajka
200g śmietany 30%
4 kromki chleba na zakwasie
80g masła, oliwa
zioła
sól
Sałatka:
100g ziół
100g miks sałat
2 pomidory
40ml białego octu balsamicznego
10ml miodu
50 ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Jaki alkohol najlepszy jest do befsztyka po tatarsku? Bardzo dobrze spisują się burgundy (Pinot Noir), ale jedynie te zdrowo podstarzałe. Z tańszych można spróbować Beaujolais-Village, ale nie starszego niż dwuletnie. Nie jest obrazą dla tatara jeśli podamy do niego kieliszek schłodzonej, dobrej gatunkowo czystej wódki.
Leszek Wodnicki: uczestnik finałowej czternastki programu MasterChef (TVN)."Oddał fartucha" dopiero w 11. odcinku. Gotowanie jest jego wielką pasją. Do tej pory przygotowywał potrawy tylko dla rodziny i znajomych, teraz prowadzi kulinarnego bloga, kręci filmy z gotowania i pisze swoją pierwszą książkę kucharską. Spełnia przy tym swoje największe marzenie i wkrótce otwiera w Szczecinie ,,Kulinarne Atelier”. Będzie to nowoczesna szkoła gotowania połączona z degustacyjnym bistro.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?