Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. #Kulinaria: Klasyk kuchni - tatar z francuskim tostem

MM Trendy
Befsztyk tatarski, czyli tatar – potrawa przyrządzana ze skrobanego lub drobno siekanego mięsa wołowego, żółtek jaj, cebuli, oleju i przypraw nie jest potrawą rdzennie polską. Przywędrował do Polski wraz ludami Imperium Osmańskiego, które miały w zwyczaju przewozić pod swoimi siodłami soloną koninę, która z czasem znacznie rozmiękała i zaczynała przypominać wyglądem drobno siekaną wołowinę, używaną do współczesnej wersji dania.

Choć w dawnych czasach tatar był jednym z największych polskich przysmaków, dzisiaj coraz trudniej spotkać go w restauracjach czy na prywatnych przyjęciach.

Miłośnicy tatara to koneserzy smaku. Klasyczny tatar jest wykonany ze świeżej polędwicy najwyższej jakości. Najważniejsze w tatarze jest mięso.

Do przyrządzania tatara używam mięsa siekanego, nigdy mielonego. Do tak przygotowanego mięsa dodaję drobno pokrojoną szalotkę, ogórek konserwowy, kapary i oliwę . Dodaję pieprz, sól, chili i odrobinę musztardy Dijon. Zbyt wiele przypraw zabija naturalny smak mięsa. Tatara formuję za pomocą specjalnej foremki w owalną porcję.

Tak przygotowany tatar dekoruję całymi kaparami. Dla podniesienia smaku do tatara można podać żółtko. Jako dodatek do dania polecam tost francuski z chleba na zakwasie. Jajka roztrzepujmy ze śmietaną.

Przyprawiamy solą i ziołami. Pieczywo zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z dwóch stron na złoty kolor. Na sałatkę pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ziołami oraz miksem sałat. Skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem balsamicznym i miodem.

Składniki (4 porcje)

Befsztyk:
500g polędwicy wołowej
120g szalotki
20g kaparów
40g korniszonów
1 łyżka oliwy
Przyprawy: sól morska, pieprz, papryka, chili, musztarda Dijon

Tost francuski:
3 jajka
200g śmietany 30%
4 kromki chleba na zakwasie
80g masła, oliwa
zioła
sól

Sałatka:
100g ziół
100g miks sałat
2 pomidory
40ml białego octu balsamicznego
10ml miodu
50 ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz

Jaki alkohol najlepszy jest do befsztyka po tatarsku? Bardzo dobrze spisują się burgundy (Pinot Noir), ale jedynie te zdrowo podstarzałe. Z tańszych można spróbować Beaujolais-Village, ale nie starszego niż dwuletnie. Nie jest obrazą dla tatara jeśli podamy do niego kieliszek schłodzonej, dobrej gatunkowo czystej wódki.

Leszek Wodnicki: uczestnik finałowej czternastki programu MasterChef (TVN)."Oddał fartucha" dopiero w 11. odcinku. Gotowanie jest jego wielką pasją. Do tej pory przygotowywał potrawy tylko dla rodziny i znajomych, teraz prowadzi kulinarnego bloga, kręci filmy z gotowania i pisze swoją pierwszą książkę kucharską. Spełnia przy tym swoje największe marzenie i wkrótce otwiera w Szczecinie ,,Kulinarne Atelier”. Będzie to nowoczesna szkoła gotowania połączona z degustacyjnym bistro.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto