Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Majonez i musztarda na święta. Jak robią je na wsi? Zobacz przepisy gospodyń wiejskich. Ten smak pokocha twoja rodzina

Redakcja
Przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne. Wystarczy kilka składników i blender (opcjonalnie trzepaczka).
Przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne. Wystarczy kilka składników i blender (opcjonalnie trzepaczka). 123rf/nitob1991
Sosów i dodatków używamy w kuchni na co dzień, jednak to w okresie świątecznym rośnie zainteresowanie typowo domowymi wyrobami. Skoro samodzielne lepimy pierogi, pieczemy makowce, czemu nie zrobić też majonezu i musztardy? Na wsiach kupny słoik to ostateczność, przygotowanie własnego nie jest wymagające. Jak więc zrobić tradycyjny majonez lub typowo wiejską musztardę?

Spis treści

Do sałatek, do śledzi, do wędlin – majonez i musztarda nadają smaku wielu potrawom. Dla niektórych proces produkcji tych popularnych dodatków może wydawać się skomplikowany. Nic bardziej mylnego, wystarczy kilka produktów, które mamy w domu i nieco siły.

Idealny majonez. Co region, to tradycja

Obecnie za słoiczek majonezu 310 ml płaci się ok. 7-8 zł w zależności od marki, za większą pojemność 500 ml lub 700 ml trzeba zapłacić ponad 10 zł. Wielu smakoszy twierdzi też, że sklepowy wyrób jest zbyt intensywny w smaku.

Za „starych” czasów majonez ubijało się ręcznie, dziś istnieje wygodniejsza opcja w postaci blendera. Proporcje, technika i sposób przygotowania zależą od regionu. Warto pokusić się o samodzielny wyrób – świeży i naturalny smak nie równa się z innym. Choć zapotrzebowanie na niego rośnie w okresie świąt wielkanocnych lub bożonarodzeniowych, nie jest to produkt sezonowy – ubijać można cały rok.

Bazą do wykonania majonezu są jaja, olej i musztarda. Niektórzy dodają całe jajka, niektórzy same żółtka. Najlepiej, aby składniki miały temperaturę pokojową. Dla smaku można dodać oczywiście wybrane przyprawy.

Domowa musztarda – z czego powstaje?

Na sklepowych półkach piętrzą się słoiki różnych rodzajów musztard – sarepskie, dijon czy stołowe, wybór jest ogromny. Ceny małego słoiczka zaczynają się od 3 zł. Przygotowanie własnego dodatku nie jest wielką filozofią. O tym, czy nasza domowa musztarda będzie słodka, czy też ostra, decydują ziarna gorczycy. Nie bez znaczenia są też dodatki, np. białe wino lub ocet.

Bazą do przygotowania prawdziwej musztardy bez ulepszaczy są oczywiście nasiona gorczycy. Można je utrzeć lub zmielić, następnie zaparzyć, aby nabrały objętości. Potem połączone z resztą składników przyjmują odpowiednią konsystencję. Co istotne, smak po czasie się zmienia, jeśli na początku czuć ostrość, po tygodniu produkt może łagodnieć.

Musztarda nie jest tłustym dodatkiem, nie ma też cukru jak np. ketchup. Warto po nią sięgać ze względów zdrowotnych.

Nasiona gorczycy stanowią źródło antyrakowych przeciwutleniaczy, takich jak glukozynolany. W organizmie powstają z nich izotiocyjaniany, a znanym związkiem aktywnym jest synigryna. Substancja ta ma działanie przeciwzapalne, zwalczające bakterie i grzyby, a także wspierające leczenie ran. Z badań laboratoryjnych wynika, że może hamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie i wspomagać ich unicestwianie, pisze Anna Rokicka-Żuk, stronazdrowia.pl.

Przepisy na majonez i musztardę prosto ze wsi

Jak więc zrobić w domu idealny dodatek? Przypominamy przepisy od gospodyń wiejskich, które publikowaliśmy z okazji świąt Wielkanocy. Sprawdzą się idealnie także w okresie świąt Bożego Narodzenia. Co najważniejsze, użyte składniki nie obciążają mocno portfela.

Wiejski majonez - Koło Gospodyń Wiejskich w Duczkach

Składniki:

  • 1 świeże jajko,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu domowego jabłkowego lub innego jasnego,
  • szklanka oleju,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • odrobina kurkumy.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Uruchamiamy urządzenie i czekamy, aż połączą się w jednolitą masę.

Domowy majonez - Koło Gospodyń Wiejskich Annopole Nowe

Składniki:

  • 5 żółtek,
  • kieliszek oleju,
  • łyżeczka octu,
  • sól i szczypta cukru do smaku.

Przygotowanie: 5 żółtek ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kropelce kieliszek oleju i łyżeczkę octu, do smaku sól i szczypta cukru. Ucieramy powoli, aby się nie zwarzyło. Gdyby tak się stało, to w drugie naczynie przekładamy łyżkę po łyżce i ucieramy.

Wiejska musztarda – KGW w Stajenczynkach

Składniki:

  • 200 g gorczycy białej,
  • 250 ml octu jabłkowego,
  • 50 ml wody,
  • 30 ml oleju,
  • 30 ml miodu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie: Mielimy ziarenka gorczycy i wrzucamy do garnuszka. W drugim garnku zagotowujemy ocet z wodą i miodem oraz dodajemy przyprawy. Wrzącą wodą zalewamy gorczycę, zostawiamy do napęcznienia. Łączymy w całość i czekamy, aż przejdzie. Jeśli po wystygnięciu musztarda jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

Musztarda z miodem lub chrzanem – KGW Dzikowianki

Składniki:

  • 150 g gorczycy białej i czarnej (w dowolnych proporcjach, może być więcej białej),
  • 50 ml wrzątku,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • 3/4 szklanki dobrego octu np. ryżowego, winnego czy słodowego.

Dodatki:

  • 1-2 łyżki świeżo startego chrzanu,
  • 2-3 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie: Suchą gorczycę mielimy, najlepiej w młynku do kawy, pulsacyjnie lub można to zrobić blenderem, w wysokim naczyniu. Do zmielonej gorczycy dodajemy sól i zaparzamy gorącą wodą, mieszamy i w razie, gdyby zostały jakieś suche miejsca w masie gorczycowej, dajemy odrobinę więcej wody. Dodajemy ocet. Dzielimy gorczycę na dwie części, z czego jedną doprawiamy chrzanem, a drugą miodem. Tak przygotowaną musztardę w dwóch wariantach przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwa dni, aby dojrzała w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy musztardę do czystych słoiczków i wstawiamy do lodówki. Musztarda powinna dalej przegryzać się i dojrzewać około tygodnia, a najlepiej nawet 3 tygodnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Majonez i musztarda na święta. Jak robią je na wsi? Zobacz przepisy gospodyń wiejskich. Ten smak pokocha twoja rodzina - Strefa Agro

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto