MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Latem o hokeju, czyli Re-Plast Unia Oświęcim przed nowym sezonem 2024/25

Latem o hokeju, czyli Re-Plast Unia Oświęcim przed nowym sezonem 2024/25

Latem o hokeju, czyli Re-Plast Unia Oświęcim przed nowym sezonem 2024/25

Latem o hokeju, czyli Re-Plast Unia Oświęcim przed nowym sezonem 2024/25

Polecamy

Matura z fizyki na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z fizyki na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy

Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany

TYLKO U NAS
Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany