Hot dog - PRZEPISY. Dziś Dzień Hot Doga. Sprawdź przepisy
Hot dog. Przepis
Składniki: 2 parówki 2 podłużne bułeczki 4 pomidorki koktajlowe 2 liście sałaty masłowej 1/2 łyżki siekanego szczypiorku sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 22 proc. lub gęstego jogurtu naturalnego 3 suszone pomidory w oleju kilka gałązek świeżego tymianku 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie) sól Sposób przygotowania: Parówki ugotować w wodzie. Bułeczki naciąć wzdłuż, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i zapiekać przez ok. 5 min - powinny być ciepłe i lekko zrumienione. Pomidorki umyć i pokroić w plasterki. Sos: odsączone z oleju pomidory bardzo drobno posiekać z listkami tymianku i ząbkiem czosnku (opcjonalnie), dodać do miseczki z majonezem i śmietaną (lub jogurtem) i dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Do środka bułeczek włożyć po liściu sałaty i ciepłej parówce. Na wierzch ułożyć pomidorki, dodać porcję sosu i posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło, np. z rzodkiewką lub innymi chrupiącymi warzywami.