MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po...
fot. TJENA (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po fasoli

Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po gotowaniu fasoli (a także zalewa z puszki), a to znacznie bardziej popularna roślina.

Przygotowuje się ją i wykorzystuje tak samo, jak wodę po ciecierzycy, czyli jako zamiennik białka jaj. Również ona bywa nazywana aquafabą. Bardziej wszechstronna jest woda po fasoli białej, bo po czerwonej będzie wpływała na kolor potrawy – choć w przypadku np. musu czekoladowego z aquafaby, może to być dodatkową zaletą.

Zobacz również

X Łabiszyńskie Spotkania z Historią 2024 - zdjęcia. Inscenizacja na Szerokiej Drodze

X Łabiszyńskie Spotkania z Historią 2024 - zdjęcia. Inscenizacja na Szerokiej Drodze

Dni Leszna 2024. Koncert Agnieszki Chylińskiej to była eksplozja energii

Dni Leszna 2024. Koncert Agnieszki Chylińskiej to była eksplozja energii

Polecamy

Majsterkowo, warsztaty w Castoramie we Wrocławiu na Dzień Dziecka.

Majsterkowo, warsztaty w Castoramie we Wrocławiu na Dzień Dziecka.

Wyremontowana ulica Pomorska: przewodnik po zmianach dla kierowców i rowerzystów

Wyremontowana ulica Pomorska: przewodnik po zmianach dla kierowców i rowerzystów

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec