Znany był już 3 tys. lat temu w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego. I do dzisiaj ogórek to jedno z podstawowych warzyw tamtejszej kuchni.
Można z nim wyczyniać kulinarne cuda. Nie tylko podawać ze śmietaną, jako mizerię, ale także np. jest znakomity jako przekąska do pochrupania przy oglądaniu telewizji. Składnik sałatek, także tych zaprawianych na zimę, chłodników, zup, a nawet zapiekanek.
Obierki z ogórka świetnie wpływają na naszą cerę, a plasterki tego warzywa położone na powieki pozwalają oczom odpocząć.
Świetnie nadaje się także do robienia dekoracji. A zimą jak wspaniale smakuje, kiedy otwieramy słoik ogórków kiszonych lub małosolnych.
Kto chce mieć zimą ogórki małosolne, powinien pamiętać o sposobie ich pasteryzacji. Zalewamy je zimną zalewą. Zostawiamy na 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu. Następnie na kolejne 3-4 przenosimy w chłodniejsze miejsce. Potem pasteryzujemy przez 5 minut i odstawiamy do piwnicy.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?