Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z suszu. Blogerki Kuchni w formie polecają przepis [PRZEPISY WIGILIJNE]

Agnieszka Gałczyńska
Agnieszka Gałczyńska
Agata i Sylwia (www.kuchniawformie.pl)
W czym tkwi sekret tradycyjnej polskiej wieczerzy wigilijnej? Po pierwsze musi być smacznie. Po drugie powinno ładnie pachnieć. Po trzecie ma dobrze wyglądać.

PRZEPISY WIGILIJNE: ZUPA Z SUSZU


Zobacz też: Świąteczny przepis na kutię. Poleca blogerka Ewelina Majdak

Zazwyczaj na świątecznym stole pojawia się kompot z suszu. Dorośli sięgają po niego chętnie, młodsi uczestnicy świątecznej kolacji wolą coca-colę. Blogerki Kuchni w formie zdradzają co zrobić, żeby na tradycyjny susz skusili się najmłodsi. 

Zupa z suszu**www.kuchniawformie.pl**

Składniki:
100 g suszonych plasterków jabłek
100 g suszonych plasterków gruszek
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
20 g suszonych daktyli
50 g suszonej żurawiny
100 g migdałów bez skórki
100 g orzechów włoskich
skórka starta z jednej pomarańczy
2 laski cynamonu
laska wanilii
5 goździków
3 ziarna kardamonu albo łyżeczka w proszku
łyżka miodu
2 łyżki budyniu waniliowego

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać przefiltrowaną wodę. Dodać laski cynamon, kardamon, wanilię, goździki i plasterki jabłka i gruszek. Poczekać, aż woda z owocami się zagotuje. W tym czasie pokroić w grubą kostkę śliwki, morele, daktyle. Owoce dodać do gotującej się wody. Wyjąć goździki, cynamon, kardamon i laskę wanilii. Wanilię rozkroić i wydłubać ziarenka, które następnie z powrotem wrzucić do garnka. Dobrze wymieszać, a potem pokroić bakalie. Wszystkie, czyli żurawinę, orzechy i migdały dodać do garnka. Gotować kolejne 10 minut, po tym czasie dosłodzić miodem. Dla równowagi do zupy wrzucić startą drobno skórkę z pomarańczy.

Gotować kwadrans. Zupa będzie coraz bardziej gęsta. Zostawiać do wystygnięcia. Z letniej zupy odlać szklankę i wsypać do niej budyń waniliowy. Dobrze wymieszać. Zupę ponownie podgrzać, gdy będzie gorąca dodać do niej mieszankę z budyniem. Wymieszać, gotować ostatnie 5 minut. Zupa powinna być bardzo gęsta. Dobrze smakuje gorąca, jak i zimna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto