PRZEPISY WIGILIJNE: ZUPA Z SUSZU
Zobacz też: Świąteczny przepis na kutię. Poleca blogerka Ewelina Majdak
Zazwyczaj na świątecznym stole pojawia się kompot z suszu. Dorośli sięgają po niego chętnie, młodsi uczestnicy świątecznej kolacji wolą coca-colę. Blogerki Kuchni w formie zdradzają co zrobić, żeby na tradycyjny susz skusili się najmłodsi.
Zupa z suszu**www.kuchniawformie.pl**
Składniki:
100 g suszonych plasterków jabłek
100 g suszonych plasterków gruszek
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
20 g suszonych daktyli
50 g suszonej żurawiny
100 g migdałów bez skórki
100 g orzechów włoskich
skórka starta z jednej pomarańczy
2 laski cynamonu
laska wanilii
5 goździków
3 ziarna kardamonu albo łyżeczka w proszku
łyżka miodu
2 łyżki budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać przefiltrowaną wodę. Dodać laski cynamon, kardamon, wanilię, goździki i plasterki jabłka i gruszek. Poczekać, aż woda z owocami się zagotuje. W tym czasie pokroić w grubą kostkę śliwki, morele, daktyle. Owoce dodać do gotującej się wody. Wyjąć goździki, cynamon, kardamon i laskę wanilii. Wanilię rozkroić i wydłubać ziarenka, które następnie z powrotem wrzucić do garnka. Dobrze wymieszać, a potem pokroić bakalie. Wszystkie, czyli żurawinę, orzechy i migdały dodać do garnka. Gotować kolejne 10 minut, po tym czasie dosłodzić miodem. Dla równowagi do zupy wrzucić startą drobno skórkę z pomarańczy.
Gotować kwadrans. Zupa będzie coraz bardziej gęsta. Zostawiać do wystygnięcia. Z letniej zupy odlać szklankę i wsypać do niej budyń waniliowy. Dobrze wymieszać. Zupę ponownie podgrzać, gdy będzie gorąca dodać do niej mieszankę z budyniem. Wymieszać, gotować ostatnie 5 minut. Zupa powinna być bardzo gęsta. Dobrze smakuje gorąca, jak i zimna.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?