Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z suszonych grzybów. Jak ją przygotować i ile czasu to zajmuje? [PRZEPIS]

Paweł Fajfer
Zupa z suszonych grzybów. Jak ją przygotować i ile czasu to zajmuje? [PRZEPIS]
Zupa z suszonych grzybów. Jak ją przygotować i ile czasu to zajmuje? [PRZEPIS] Archiwum PPG
Zupa z suszonych grzybów, to proste i smaczne danie, którym możemy zaskoczyć naszych domowych gości. Jak przygotować zupę z suszonych grzybów i ile zajmuje to czasu? Lepiej się do tego przygotować wcześniej. O szczegółach piszemy poniżej.

Zupa z suszonych grzybów, to proste i smaczne danie, którym możemy zaskoczyć naszych domowych gości. Jak przygotować zupę z suszonych grzybów i ile zajmuje to czasu? Lepiej się do tego przygotować wcześniej. O szczegółych piszemy poniżej.

Żeby móc zabrać się za przyrządzanie zupy z suszonych grzybów, najpierw powinniśmy takowe posiadać. Suszone grzyby można oczywście kupić. Dostaniemy je najczęściej na targach i mniejszych bazarach, rzadziej w hipermarketach, chociaż tam też można na nie trafić. Sklepy o dużych powierzchniach częściej zaoferują nam jednak marynaty oraz produkty, z długim terminem spożycia.

Suszenie grzybów - jak to zrobić?

Jak ususzyć grzyby? O tym przeczytacie również w naszym serwisie. Praktyczne porady dotyczące suszenia grzybów znajdziecie pod poniższymi linkami. Sprawdźcie je, żeby uzyskać pełną wiedzę na ten temat.
1. Suszenie grzybów w piekarniku. Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku?
2. Jak przechowywać suszone grzyby? Praktyczny poradnik o przechowywaniu suszonych grzybów
3. Przygotowanie grzybów - krok po kroku [GALERIA]

Zupa z suszonych grzybów - przepis

Za przygotowanie zupy z suszonych grzybów musimy zabrać się dzień wcześniej, niż planujemy ją podać. Jeśli spodziewamy się gości w sobotę i chcemy zaserwować im właśnie to danie, powinniśmy procedurę przygotowania grzybów rozpocząć już w piątek. Jak to wygląda w praktyce.

Składniki:
- Suszone grzyby
- Włoszczyzna
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Masło
- Śmietana
- Przyprawy (pieprz, sól)
- Makaron

1. Suszone grzyby należy zalać zimną wodą i namoczyć. Grzyby powinny nabierać wody przez całą dobę, ponieważ w procesie suszenia, to właśnie woda z nich była odpompowywana. Po upływie 24 godzin, grzyby należy odcedzić, a następnie posiekać w paski.
2. Obieramy cebulę oraz włoszczyznę, a następnie siekamy warzywa w paski, a włoszczyznę w kostkę
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Następne dodajemy je do warzyw. Całość należy zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić (pieprz, liście laurowe, bazylia). Całość na wolnym ogniu należy gotować przez ok. 60 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dania podajemy z makaronem.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto