Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa szpinakowa i jaskółcze gniazda

Babcia Monika z Jeżyc
Zacznijmy od zupy szpinakowej. Warzywa umyć i rozdrobnić, szpinak rozmrozić i posiekać. W rondlu rozgrzać masło lub margarynę, wrzucić warzywa (oprócz rzodkiewek), lekko poddusić, ostudzić, zmiksować.

Zacznijmy od zupy szpinakowej. Warzywa umyć i rozdrobnić, szpinak rozmrozić i posiekać. W rondlu rozgrzać masło lub margarynę, wrzucić warzywa (oprócz rzodkiewek), lekko poddusić, ostudzić, zmiksować. Zagotować 4 szklanki wody, dodać zmiksowane warzywa, przyprawić do smaku. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Zupę rozlać, do każdego talerza włożyć łyżkę jogurtu, łyżkę posiekanego jajka i trochę posiekanych rzodkiewek.

Teraz zabawimy się trochę przy jaskółczych gniazdach. Schab trzeba umyć, wyluzować z kości i pokroić na cztery płaty. Płaty rozbić dosyć mocno tłuczkiem z jednej strony, posypać lekko solą i pieprzem, odrobinę posmarować musztardą, obłożyć pokrojonym drobno boczkiem wędzonym i kiełbasą. W środek każdego płata ułożyć ugotowane na twardo jajo, zawinąć ściśle jak roladę, spiąć i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Obsmażone mięso podlać wodą lub wywarem, dodać drobno posiekaną cebulkę i udusić do miękkości, po czym wyjąć. Sos przecedzić, przecierając cebulę przez sito. Niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody zagęścić sos, przyprawiając go w razie potrzeby do smaku solą. Do sosu można również dodać 4 łyżki kwaśnej śmietany. Jaskółcze gniazda podaję polane sosem do klusek ziemniaczanych oraz z sałatką z białej kapusty.

Zupa szpinakowa
(na 4 osoby)

20 dag szpinaku mrożonego, 2 marchewki, pół selera, pietruszka, por, 2 jajka, kilka rzodkiewek, 4 łyżki jogurtu, łyżka margaryny lub masła, sól, pieprz i posiekana zielenina.

Jaskółcze gniazda
(na 4 osoby)

pół kg schabu, 4 jajka, 6 dag margaryny, 5 dag smalcu, 5 dag boczku wędzonego, 5 dag kiełbasy zwyczajnej, mała cebula, łyżka musztardy, łyżka mąki pszennej, pieprz, sól i ulubione przyprawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto