Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa krem z dyni z pesto pietruszkowym [BARDZO PROSTY PRZEPIS]

rsm
Damian Kujawa
Uwielbiam jesień, bo to sezon na zupę dyniową (a tę kocham tak samo bardzo jak krupnik). Dzisiaj podzielę się z Państwem prostym przepisem na zupę krem z dyni – aromatyczną, rozgrzewającą, sycącą. I szybką do zrobienia.

Jak przyrządzić zupę krem z dyni?

Składniki:
Pół litra bulionu warzywnego (zrobionego z kostek rosołowych, warzywnych – to wersja dla niecierpliwych) lub rosołu, który nam został z dnia poprzedniego (chyba, że mamy dość czasu i rosół zrobimy tego samego dnia)
2-3 kilogramowa dynia (ja najbardziej lubię hokaido)
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
bagietka

Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie aż będzie miękka. Osobno na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (do miękkości). Połączyć składniki, zetrzeć do nich na drobnych oczkach imbir (dużo, gdy lubimy ostrą zupę). Doprawić pieprzem i solą.
Dynie z cebulą zblendować na jednolitą masę. Dodać tyle ciepłego bulionu, żeby zupa nie była za gęsta, ale też nie za dużo, żeby nie była zbyt wodnista. Musi mieć kremową konsystencję.

Zupę podawać na ciepło, z kawałkiem bagietki przysmażonej na oliwie. Na wierzch zupy, już w miseczce, nałożyć pietruszkowe pesto (jak je zrobić? Natkę pietruszki zblendować w kubku z odrobiną oliwy).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa krem z dyni z pesto pietruszkowym [BARDZO PROSTY PRZEPIS] - Wrocław Nasze Miasto

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto