Zaczniemy dziś od zupy jarzynowej. Łodygi selera oczyścić z włókien, pokroić w plasterki. Por pokroić w półplasterki, kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać masło, włożyć rozdrobnione warzywa i smażyć trzy minuty. Potem wlać litr wrzątku z kostką bulionową i gotować zupę 10 minut. Teraz dodać groszek i gotować następne 10 minut, doprawić solą, pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Kromki czerstwego chleba pokroić w kostkę i smażyć na patelni na oliwie z obranym ząbkiem czosnku. Grzanki czosnkowe wrzucamy na talerze wraz pokrojoną natką pietruszki i zalewamy przepyszną zieloną zupą.
Teraz zapraszam na kurczaka ze śliwkami. Piersi kurze trzeba zbić tłuczkiem i podsmażyć na patelni z obu stron. Dorzucić cebulę i zeszklić ją z mięsem. Wtedy dodać imbir, cukier, czosnek, sos sojowy i rosół. Wszystko trzeba posolić i wymieszać. Na bitkach ułożyć śliwki i przykryć patelnię. Następnie dusić mięso, aż będzie miękkie. W ćwiartce zimnej wody rozprowadzić mąkę, dodać do mięsa, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.
Zupa jarzynowa (na 4 osoby)
2 duże łodygi selera, 20 dag młodej kapusty, por, 10 dag świeżego zielonego groszku, pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietany, kostka bulionowa, 4 kromki czerstwego razowego chleba, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Kurczak ze śliwkami (na 4 osoby)
4 kurze piersi, 12 śliwek suszonych, 3/4 szklanki rosołu, 3 łyżki oliwy, 2 cebule, łyżka mąki, 4 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz, imbir i cukier do smaku.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?