Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa grzybowa

(kap)
Składniki: ok. 0,5 kg grzybów (mogą być mieszane: podgrzybki, maślaczki, prawdziwki), 3 średnie cebule, włoszczyzna (4-5 marchewek, pietruszka, seler, por), ok.

Składniki:

ok. 0,5 kg grzybów (mogą być mieszane: podgrzybki, maślaczki, prawdziwki), 3 średnie cebule, włoszczyzna (4-5 marchewek, pietruszka, seler, por), ok. 100 ml oleju, 2 płaskie łyżki stołowe masła, 2 łyżki stołowe mąki, ok. 0,5 l gęstej śmietany (12- lub 18-proc.), duży listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku (składniki na 4-litrowy garnek).

Grzyby obmyć, podzielić na cząstki, osączyć. Na patelni, na oleju podsmażyć na rumiano cebulkę. Dodać grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem, przesmażyć razem. oddzielnie w garnku przygotowujemy wywar z poszatkowanej włoszczyzny. Dodajemy olej, masło, listek laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa zmiękną dodajemy grzybki z cebulką i gotujemy razem około 10 minut. W 0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody rozprowadzić mąkę, dodać śmietanę, wymieszać. Do tego dodać nieco wywaru z zupy i wymieszać. Wlać do garnka szybko mieszając. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Jeżeli składniki zupy zmiksujemy otrzymamy zupę-krem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto