Zrób ogórki małosolne. To nic trudnego [PROSTY PRZEPIS]

rsm
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne Karolina Misztal
Udostępnij:
Trzy, cztery dni stania w słoju i możesz się cieszyć pysznymi, domowymi, ogórkami małosolnymi do obiadku (do kanapek i sałatek też są idealne). Zrobić je jest dziecinnie prosto. Podaję przepis mojej babci, sprawdzony.

Składniki:
2 kilogramy ogórków (małe, gruntowe)
3 gałązki kopru
6 ząbków czosnku
sól, cukier, woda.

Przygotowanie:
Ogórki umyć i wsadzić do dużego, czystego słoja. Do ogórków dołożyć koper, ząbki czosnku (przekrojone na pół). Zalać wszystko letnią wodą z solą i cukrem (na litr wody jedna łyżka stołowa soli i jedna łyżka cukru).

Odstawić słój z ogórkami na trzy do czterech dni. Gdy woda zacznie się robić mętna to oznaka tego, że ogórki są gotowe do jedzenia.

Wino produkowane pod stolicą? Wywiad ze wspólnikiem Winnicy Dwórzno

Wideo

Materiał oryginalny: Zrób ogórki małosolne. To nic trudnego [PROSTY PRZEPIS] - Wrocław Nasze Miasto

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

c
chrzan
chrzan , marchew , lisc porzeczki lub wisni ,,, bez cukru reszta to samo mozna dac tez zielone oliwki , papryke ostra przekrojona pozbawiona pestek , mozna dac brzoskwinie lub truskawki.
1,5 litra 1 lyzka soli..
n
na poważnie
Ogórki "małosolne" to ogórki krótko kiszone, soli trzeba dawać po łyzce stołowej na litr wody. A z tym cukrem to jakiś wynalazek? Patent babuni?
Dodaj ogłoszenie