Na Dolnym Śląsku zderzyło się ze sobą kilka ziemniaczanych zup. Trzy czekały na nowo przybyłe po wojnie: czeska ziemniaczanka na kurze, niemiecka na kiełbasie, śląska z kiełbasą i cebulą. Przyjechała z przesiedleńcami biedna zalewajka ze wschodu i ziemniaczanka na boczku doprawiona śmietaną, wreszcie ziemniaczanka na kiełbasie i boczku z natką pietruszki i na koniec ziemniaczanka z pieczarkami i zasmażką.
Ta, którą dziś Państwu przedstawiam, jest typowym przykładem dolnośląskiego smaku, który się krystalizował ponad pół wieku. Proporcje, oczywiście, można zmieniać, byle wyszła nam zupa pożywna i rozgrzewająca. Akurat na dzisiejsze mrozy...
Przepis na zupę
* 1,5 litra wywaru z kości i warzyw
* 1 kg ziemniaków
* 300 g wieprzowiny bez kości
* 100 g dobrej tłustej kiełbasy
* 100 g podsuszonej kiełbasy
* 150 ml śmietany
* 150 g cebuli
* 50 g boczku wędzonego
* 30 g koncentratu pomidorowego
* 30 g smalcu d 20 g masła do zasmażki
* 20 g mąki
* 6 kurzych skrzydełek
* 1 pęczek natki pietruszki
* ziele angielskie do smaku, liść laurowy, pieprz, sól
Mięso umyć, pokroić w kostkę, razem z pokrojoną w plastry cebulą i pokrojonym w cienkie paski boczkiem podsmażyć na smalcu. Z wywarem ugotować na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa pod koniec gotowania razem z przyprawami. Dodać pokrojone w plasterki kiełbasy i całe umyte skrzydełka. Ewentualnie dolać wrzącej wody, by przykryła wszystkie składniki. Masło z mąką zasmażyć, połączyć z zupą i koncentratem pomidorowym, chwilę gotować, doprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki. Dla smaku dodać pieprz i sól.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?