Ludzie powoli uświadamiają sobie, że drastyczne diety czy ciągłe jedzenie białka na dłuższą metę niszczy organizm pomimo chwilowego ubytku wagi. Świadomi konsumenci coraz częściej sprawdzają skład kupowanych przez siebie produktów.
W galeriach powstaje coraz więcej sklepów oferujących bio żywność. Można w nich kupić produkty nieprzetworzone, zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Eko czy bio
Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce od 2008 roku stosowanych jest 11 certyfikatów, między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
Potocznie, określenie "żywność ekologiczna" bardzo często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Ale warto wiedzieć, że pierwsze z tych pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów.
Problem z glutenem
W sklepach da się także zauważyć coraz większą ilość produktów bezglutenowych. Bo to właśnie gluten ma się okazać największym wrogiem zdrowia tego wieku.
- Celiakia stała się lepiej wykrywalna, niestety, też coraz więcej osób na nią choruje - mówi lekarz Marcin Pieniążek. - Kiedyś ta choroba trzewna dotykała głównie dzieci, teraz coraz częściej cierpią na nią osoby po trzydziestce czy pięćdziesiątce - dodaje.
Trzeba zaznaczyć, że celiakia i uczulenie na gluten to dwa różne schorzenia. Alergia charakteryzuje się najczęściej zmianami skórnymi, wymiotami, biegunką czy wodnistym katarem, zaraz po lub nawet w dwa dni po spożyciu glutenu.
Celiakii towarzyszą wzdęcia, biegunki, utrata masy ciała i depresja. Może prowadzić nawet do bezpłodności. Istnieje jeszcze nadwrażliwość na gluten. To te przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE) oraz w których praktycznie brak jest zaniku kosmków jelitowych, a pomimo tego spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy u pacjenta.
Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy jesteśmy nadwrażliwi na gluten, jest odstawienie go na jakiś czas. Jeżeli negatywne objawy miną, należy zrobić badania serologiczne z krwi.
- Osoby zdrowe nie powinny rezygnować z produktów zbożowych. Zawierają one dużo błonnika i witamin z grupy B, które są częścią każdej prawidłowej diety- tłumaczy lekarz.
Wzrost zachorowań na celiakię prawdopodobnie jest wynikiem stosowania modyfikowanej genetycznie pszenicy. Spożywanie jej w dużych ilościach powoduje także szybki wzrost masy ciała.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?