Wyjątkowe miejsce
– Stworzyliśmy lokal jakiego jeszcze nie ma w południowej części Wrocławia – mówi Roman Nawrat, właściciel restauracji Beef Burger. – Założenie jest bardzo proste: chcemy, aby nasi goście czuli się w restauracji swobodnie i mogli tu zjeść coś dobrego, blisko domu, bez konieczności jechania aż do samego centrum miasta – dodaje.
Po wybraniu tego na co mamy apetyt, zamówienie składamy przy barze, płacimy, a potem już wygodnie usadowieni czekamy przy stoliku na przyniesienie burgera. Do wyboru są burgery wołowe lub z piersi kurczaka. Jest również opcja dla wegetarian, czyli wegeburgery. Danie cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Znajdziemy w nim m.in. buraki, ciecierzycę, czerwoną fasolę, cukinię i rukolę.
Burgery klasyczne składają się w stu procentach z mięsa wołowego. Kucharze restauracji nie chodzą na skróty, tylko sami od podstaw mielą i doprawiają świeże mięso tuż przed przygotowaniem dania. Do wyboru jest kilka stopni wysmażenia wołowiny. Dlatego zawsze podczas składania zamówienia, każdy gość pytany jest o jego preferencje. Kucharze mogą przygotować każdemu gościowi burgera według jego indywidualnego życzenia. Nie jest też problemem zamiana składników lub sosów. W karcie znajdziemy także burgery z piersi z kurczaka. Drób również dobrej jakości jest soczysty i aromatyczny. Wszystko dzięki temu, że robiony jest metodą sous-vide, czyli najpierw pakowany jest próżniowo, następnie gotowany w niskiej temperaturze,
a później grillowany. Dzięki temu mięso zachowuje swoją soczystość i delikatność. W menu lokalu wkrótce znajdą się także sałatki. Z mozzarellą, serem blue cheese, grillowaną wołowiną lub z dodatkiem grillowanej piersi kurczaka. Nie tylko mięso przygotowywane jest bezpośrednio w restauracji. Dodatki w postaci sosów i dresingów, również robione są na miejscu przez kucharzy, ze świeżych składników. Dzieci także zjedzą dobry obiad. W zestawie dla najmłodszych są polędwiczki drobiowe z frytkami.
Od lokalnych dostawców
Bułki do burgerów pieczone są w małej podwrocławskiej, rodzinnej piekarni na specjalnie zamówienie restauracji. Pieczywo wyróżnia się tym, że jest wyrabiane z naturalnych składników, bez dodatku spulchniaczy, konserwantów i polepszaczy smaku. Do wyboru są bułki: klasyczna, grahamka lub bezglutenowa.
Wtorki z nowościami
W każdy wtorek pojawia się nowy burger tygodnia. Był już na ostro, inspirowany kuchnią Tex-Mex oraz łagodny BLT z piersią
z kurczaka.
Staramy się wymyślać nowe kompozycje z produktów sezonowych. Kierujemy się też upodobaniami i sugestiami naszych gości
mówi właściciel.
W lokalu znajdziemy duży wybór napojów. Oprócz polskich lemoniad i oranżad są tu też marki sprowadzane z Niemiec i ze Stanów Zjednoczonych, w tym np. Charlies czy Arizona. Napijemy się tu także dobrego czeskiego piwa (m.in. Holba, Primátor,
Litovel).
Na miejscu lub na wynos
Od poniedziałku do piątku lokal czynny jest w godzinach od 12 do 21, w sobotę od 12.30 do 21, a w niedzielę między godziną 13 a 21. Jest także możliwość kupienia jedzenia na wynos. Ci, którzy nie chcą czekać na przygotowanie dania, mogą wcześniej zamówić je telefonicznie i odebrać o konkretnej godzinie.
Więcej na: http://www.beefburger.wroclaw.pl/
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?