Adam Woroniak, właściciel lodziarni przy ul. Cybulskiego, już podliczył straty. - W maju zarobiłem jedną trzecią tego, co w tym samym miesiącu w zeszłym roku - mówi smutno. Zaznacza, że maj jest miesiącem strategicznym dla wszystkich lodziarni. Od niego zależy właściwie cały sezon.
Dobra wiadomość dla wrocławskich cukierników jest taka: synoptycy zapowiadają czerwcowe upały. A gdy zaświeci słońce, klienci pojawią się w lodziarniach. A wybór jest spory. W tej przy ul. Cybulskiego można zjeść pyszne lody sorbetowe-cytrynowe i truskawkowe. Znajdziemy też nowości: zimny deser o smaku kokosa i cynamonu. W lodziarniach Barton, z główną siedzibą przy al. Kasprowicza, nie brakuje smaków egzotycznych: jest lemon australijski i smak rafaello.
- Ale hit tego sezonu to lody macadamia - poleca Anna Barton, właścicielka lodziarni. Pod tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się deser z australijskich orzeszków, które są specjalnie sprowadzane z południowej półkuli.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?