Kontrowersji wokół otwarcia podobnego lokalu było mnóstwo. Wielu wrocławian oburzało tworzenie pubu klimatem nawiązującego do niemieckich lub radzieckich fortyfikacji. Uważali bowiem, że jest to kpina z historii naszego kraju. Inne podejście do tematu prezentowali miłośnicy historii, członkowie grupy rekonstrukcyjnej Festung Breslau i sam właściciel lokalu.
- W Normandii takie lokale są atrakcją turystyczną, wnuki walczących tam Amerykanów przyjeżdżają, by choć przez chwilę poczuć się jak ich dziadkowie - opowiada Krzysztof Piksa, właściciel lokalu.
Ściany bunkra przy ulicy Kotlarskiej, wykonane z białej glazurowanej cegły, zdobią zdjęcia dokumentujące codzienne życie żołnierzy na polu walki. Do niedawna nad barem wisiała replika karabinu maszynowego MG-42, znanego żołnierzom koalicji jako "piła Hitlera", obecnie jego miejsce zajęła, bardziej nowoczesna pancerzownica - czyli ręczna wyrzutnia pocisków przeciwpancernych.
Historia przy piwie
Bunkier 42 to nie tylko "wojskowy" klimat schyłku II wojny światowej. W podziemiach przy ul. Kotlarskiej cykliczne organizowane są wykłady, podczas których wrocławscy historycy opowiadają o tajemnicach Wrocławia z czasów nazistowskiej i radzieckiej okupacji.
Odbywają się tu też różne imprezy, podczas których goście bunkra mogą się dobrze bawić. Popularne są comiesięczne turnieje w siłowaniu się na ręce. W lutym tego roku bywalcy mogli wziąć udział w mistrzostwach Polski w grze "Kamień, nożyce, papier", a nawet wygrać w nich 1000 złotych.
Męska kuchnia
Bunkier 42 dzieli z obecnym w sąsiedztwie Chopper Barem nie tylko budynek, ale również kuchnię. Można tutaj zamówić dania z mięsem, którymi można się najeść. Szczególnie warte polecenia są żeberka wołowe na ostro, a także "góra pikantnych skrzydełek", która rzeczywiście potrafi zaskoczyć objętością nawet dorosłych mężczyzn z zamiłowaniem do jednośladów. Za większość dań zapłacimy od 15 do 40 złotych, razem z zestawem surówek.
Oczywiście w kantynie, w której powinni stołować się żołnierze, nie może zabraknąć napojów wyskokowych. Za kufel piwa zapłacimy tutaj około 7 złotych, a zależnie od marki innych trunków i drinków - więcej.
Impreza w bunkrze
Obsługa lokalu zapewnia, że jest możliwość rezerwacji miejsc, a także organizacji imprez okolicznościowych. W takim przypadku za dodatkową opłatą można zamówić usługi cateringowe oferowane przez kuchnię Chopper Baru.
Bunkier 42 działa w czwartki, piątki, soboty i niedziele od godziny 18 do 2 rano. Wejście do lokalu znajduje się od ulicy Kotlarskiej 42 we Wrocławiu - informacji na temat wynajęcia sali na potrzeby imprezy zamkniętej udziela menedżer lokalu Ireneusz Tersa pod numerem telefonu: 500-486-293.
Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?