Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Makłowicz nakarmi nas w Rynku

Jerzy Wójcik
Robert Makłowicz dopilnuje, by 4 czerwca udała się biesiada
Robert Makłowicz dopilnuje, by 4 czerwca udała się biesiada Janusz Wójtowicz
Już po raz trzeci na wrocławskim Rynku zostanie zorganizowana wielka biesiada, na której będzie można skosztować kulinarnych specjałów z różnych krajów Europy. Impreza odbywa się pod merytoryczną opieką gwiazd kuchni i kulinarnych ekspertów - Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Korzystając z ich wiedzy i dobrego smaku, na 4 czerwca wrocławscy młodzi kucharze przygotują kilkadziesiąt potraw pochodzących z 30 europejskich krajów. Następnie będziemy mogli skosztować ich na Rynku. Jedna porcja ma kosztować pięć zł, ale - jak tłumaczą organizatorzy - pieniądze zostaną przeznaczone na szczytny cel, czyli na fundusz stypendialny dla najbardziej uzdolnionych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Czytaj także: Happening na ul. Legnickiej. Rowerzyści opowiedzą o nowych przepisach

Czego będziemy mogli po-smakować w tym roku? M.in. Spanakopity, czyli pochodzącego z Cypru ciasta nadziewanego serem i szpinakiem, Kihiline peedijuustusalat, czyli 7-warstwowej sałatki z buraczków i śledzi z Estonii, oraz Silakkalaatikko, czyli zapiekanki z duszonych ryb morskich i grzybów pod płaszczem z ziemniaczanego puree i ementalera.

To tylko część bardzo bogatego menu. Poza jadłem, będą na nas czekać także napoje... a dokładnie dwie aleje - winiarzy i piwna. Pojawią się one na Rynku już wcześniej, bo 30 maja. Mocniejsze trunki będzie można degustować do 5 czerwca. A sama biesiada rozpocznie się w Rynku w sobotę, 4 czerwca, o godz. 13. Pierwszy punkt to parada kucharzy, degustację potraw zaplanowano od godz. 13.30.

- To jedyna tego typu, niekomercyjna impreza w Polsce - twierdzi Robert Makłowicz. - Nie ma sponsora w postaci producenta posypki do kurczaka, a potrawy przygotowywane są dzięki zaangażowaniu i pasji młodych kucharzy.

W tym roku motyw przewodni imprezy to kuchnia francuska. To właśnie potraw z tego kraju będzie podczas biesiady najwięcej, bo aż cztery, m.in. smażone żabie udka, ślimaki z czosnkiem i pietruszką oraz zupa piwna z kawałkami ryb. Ale zamierzamy chwalić nie tylko cudze. W alei winiarzy będzie można spróbować doskonałego wina wyrabianego w podwrocławskich Zachowicach. Nie zabraknie także wrocławskiego turnieju nalewek oraz destylatów owocowych.

Kulinarna uczta przez 3 dni czeka nas także w kinie Helios. Od 3 do 5 czerwca będą tam wyświetlane filmy o tematyce kulinarnej pod hasłem APETYT NA KINO

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto