W jury zasiedli znani kucharze, smakosze i krytycy smaku: założyciel Akademii Kulinarnej, szef kuchni Marcin Budynek, szef kuchni Tomasz Szymański, mistrz kuchni z Botswany Joseph Seeletso – juror w programie Top Chef, Szef Kuchni Ancora Restaurant Adam Chrząstowski, mistrz kuchni greckiej Teo Vafidis i przewodniczący Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
16 ekip ocenianych było w konkurencjach takich jak luzowanie łopatki wieprzowej (bez dzielenia wyluzowanego mięsa na elementy), przygotowanie przystawki zimnej z filetu z łososia, melona kantalupa i czerwonej cebuli, a także dania głównego z filetu z kurczaka, jaja kurzego, żurawiny świeżej lub mrożonej i topinamburu. To ostatnie to słonecznik bulwiasty, roślina pastewna przypominająca wyglądem ziemniaka.
Prowadzący imprezę Irek Bieleninik miał okazję kosztować niemal każdej z potraw. – Są zaskakująco pyszne. Miałem okazję spróbować choćby łososia w różnych konfiguracjach. Podjadam jurorom to, czego nie mogą już zmieścić. Niestety czasami z talerza znika wszystko. Marcin Budynek powiedział mi właśnie, sorry Irek, ale było tak dobre, że wszystko zjadłem – mówił Bieleninik.
Kucharze przygotowywali po kilka dań: dla każdego z jurorów, na wystawę, dla specjalnego gościa, którym był Norbi, a także losowej osoby z sali. My także zostaliśmy zaproszeni do skosztowania specjałów kuchni fusion. – Przepyszne. Każda kolejna potrawa czymś mnie zaskakuje – oceniał Norbi.
Michał Bętkowski, szef kuchni z restauracji Tęczowy Młyn w Kielcach, opowiedział nam co zaserwował z kolegą. – Podaliśmy łososia z musem z cebuli na piance melonowej z lecytyną sojową, która dodała puszystości – opowiadał.
Trzeba przyznać, że każde z serwowanych dań cieszyło oko kunsztownym wykonaniem, a poza tym smakowało świetnie. Zaskakiwały połączenia smaków, ale też kolorów i faktur.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7 tys. zł, II – 5 tys. zł a III – 3 tys. zł brutto. Każda z trzech ekip dostaje też nagrody rzeczowe. Kto zwyciężył? Przekonamy się na uroczystej gali w Haston City Hotel przy ul. Irysowej o godz. 20.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?