18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: II Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel. Znakomici kucharze, pyszne dania (ZDJĘCIA)

Weronika Skupin, fot. Tomasz Hołod
II Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel
II Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel Fot. Tomasz Hołod
16 ekip uzdolnionych kucharzy z najlepszych restauracji w całej Polsce rywalizowało w II Kulinarnym Rajdzie Mistrzów w Haston City Hotel. Ekip miało startować 12, ale przysłane propozycje dań tak spodobały się organizatorom, że postanowili dopisać do listy jeszcze cztery restauracje.

W jury zasiedli znani kucharze, smakosze i krytycy smaku: założyciel Akademii Kulinarnej, szef kuchni Marcin Budynek, szef kuchni Tomasz Szymański, mistrz kuchni z Botswany Joseph Seeletso – juror w programie Top Chef, Szef Kuchni Ancora Restaurant Adam Chrząstowski, mistrz kuchni greckiej Teo Vafidis i przewodniczący Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.

16 ekip ocenianych było w konkurencjach takich jak luzowanie łopatki wieprzowej (bez dzielenia wyluzowanego mięsa na elementy), przygotowanie przystawki zimnej z filetu z łososia, melona kantalupa i czerwonej cebuli, a także dania głównego z filetu z kurczaka, jaja kurzego, żurawiny świeżej lub mrożonej i topinamburu. To ostatnie to słonecznik bulwiasty, roślina pastewna przypominająca wyglądem ziemniaka.

Prowadzący imprezę Irek Bieleninik miał okazję kosztować niemal każdej z potraw. – Są zaskakująco pyszne. Miałem okazję spróbować choćby łososia w różnych konfiguracjach. Podjadam jurorom to, czego nie mogą już zmieścić. Niestety czasami z talerza znika wszystko. Marcin Budynek powiedział mi właśnie, sorry Irek, ale było tak dobre, że wszystko zjadłem – mówił Bieleninik.

Kucharze przygotowywali po kilka dań: dla każdego z jurorów, na wystawę, dla specjalnego gościa, którym był Norbi, a także losowej osoby z sali. My także zostaliśmy zaproszeni do skosztowania specjałów kuchni fusion. – Przepyszne. Każda kolejna potrawa czymś mnie zaskakuje – oceniał Norbi.

Michał Bętkowski, szef kuchni z restauracji Tęczowy Młyn w Kielcach, opowiedział nam co zaserwował z kolegą. – Podaliśmy łososia z musem z cebuli na piance melonowej z lecytyną sojową, która dodała puszystości – opowiadał.

Trzeba przyznać, że każde z serwowanych dań cieszyło oko kunsztownym wykonaniem, a poza tym smakowało świetnie. Zaskakiwały połączenia smaków, ale też kolorów i faktur.

Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7 tys. zł, II – 5 tys. zł a III – 3 tys. zł brutto. Każda z trzech ekip dostaje też nagrody rzeczowe. Kto zwyciężył? Przekonamy się na uroczystej gali w Haston City Hotel przy ul. Irysowej o godz. 20.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto