Jego wnętrze podzielono na trzy części: sale kawiarnianą, bankietową i główne pomieszczenie. Łącznie mogą one pomieścić nawet 150 osób i są przystosowane tak, by w komfortowy sposób można było zorganizować imprezę zamkniętą, jednocześnie obsługując gości a la carte.
Wszystkie sale przesiąknięte są włoską atmosferą, a wystrój restauracji dopracowany jest w najdrobniejszych szczegółach. Na regale stoją książki dotyczące Włoch. W gablotce leżą małe rewolwery kojarzące się z postacią Don Corleone, w kącie ustawiono pianino.
Napisaną pół żartem, pół serio historię Gallo Nero Grande możemy poznać z artykułu "La Dolce Vita po wrocławsku", zamieszczonego na pierwszej stronie rozdawanej gościom gazety. Jednocześnie jest to restauracyjne menu.
Sztandarowym produktem kuchni Półwyspu Apenińskiego jest pizza. Nie mogło jej zabraknąć także w Gallo Nero Grande. Wyróżnia ją to, że przygotowywana jest na cieście chlebowym, a nie drożdżowym. Za Diavolo z serem, boczkiem, salami, papryką pepperoni i kukurydzą zapłacimy 27 zł.
Drugą specjalnością włoskich kucharzy są makarony. Także tu mamy spory wybór: spaghetti peperoncino z czerwonego pikantnego makaronu z rukolą, czosnkiem i suszonymi pomidorami to wydatek 24 zł.
- Stawiamy na prostotę dań, ale bogactwo różnorakich smaków - mówi Patryk Łyszkiewicz, menedżer restauracji Gallo Nero Grande. - Wiosną ludzie wybierają raczej lżejsze posiłki, dlatego wprowadziliśmy do karty sałatki serwowane jako danie główne. Możemy tu spróbować m.in. sałatki z krewetkami tygrysimi i mieszanką sałat, warzyw i owoców w sosie balsamicznym. Jej cena to 42 zł.
Równie ciekawa wydaje się szpinakowa zupa krem ze śmietaną i migdałami za 16 zł. Za grillowany filet z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami chilli trzeba zapłacić 26 zł.
Dla dzieci przygotowano specjalne menu. Jego atrakcją jest "pierwsze danie nowego mistrza". Dzieci wybierają sobie składniki do pizzy, a następnie mają za zadanie narysowanie i pokolorowanie tego, co zamówiły. Układają nazwę swojego dania, a po oddaniu rysunku kelnerowi dostają w nagrodę dyplom i słodką niespodziankę. Cena tej przyjemności to 14 zł.
W najbliższym czasie w Gallo Nero Grande regularnie organizowane będą wieczory z muzyką na żywo: włoską i odrobiną jazzu. Do występów zapraszani będą młodzi początkujący artyści. - Będziemy się starali organizować też podróże kulinarne po regionach Włoch - mówi Patryk Łyszkiewicz. - Inną atrakcją będą oryginalne antipasti, np. warzywa w specjalnych marynatach i octach.
Na facebooku i stronie internetowej restauracji organizowane są konkursy. Do wygrania są m.in. bilety do teatru. Pojawiają się tam też informacje dotyczące zniżek i promocji (np. każdy, kto pokaże bilet ze spektaklu w Teatrze Lalek, otrzyma 10 proc. zniżki).
Ciekawostką są vouchery o równowartości 100 zł, które przypominają stare włoskie liry o nominale 100 Lt.
Restauracja Gallo Nero Grande zajmuje się także cateringiem. Dotychczas obsługiwała m.in. pikniki dla ok. 3000 osób na Oporowie i Kuźnikach.
Restauracja Ristorante Gallo Nero Grande znajduje się przy pl. Teatralnym 4. Jest czynna codziennie od godziny 12 do godziny 22.
Zajrzyj też do NOWYCH MIEJSC WE WROCŁAWIU
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?