Na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa już po raz piąty spotykają się piwowarzy domowi, przedstawiciele browarów, kucharze, blogerzy, lokalni producenci żywności, restauratorzy i goście festiwalu - wszyscy, którzy poszukują połączeń piwa z dobrym jedzeniem. Scena muzyczna promuje przede wszystkim dolnośląskie zespoły prezentujące nowe brzmienia.
Tym razem festiwal odbędzie się na esplanadzie Stadionu Miejskiego, a nie tak jak do tej pory przy Zamku w Leśnicy. To rekordowa edycja. Zaprezentuje się aż 75 browarów. Wydaje się to pozytywna zmiana, bo co roku było tam ciężko dojechać, a na ul. Kosmonautów tworzyły się ogromne korki. W dodatku błoto zniechęcało do spacerowania z kuflem w ręku i degustowania trunków.
Od kilku lat we Wrocławiu i okolicach powstają lokalne browary, restauracje, czy puby serwujące piwa rzemieślnicze, które nie jest produkowane "taśmowo".
PEŁNY PROGRAM FESTIWALU NA 2. STRONIE (KLIKNIJ)
Zobacz PROGRAM V. FESTIWALU DOBREGO PIWA
PIĄTEK 9 maja
Festiwal:16.00 – 23.00
Scena Główna:
- Godz. 16.40 – Headline Crack
- Godz. 18.00 – Żyranci
- Godz. 19.15 – Oficjalne otwarcie Festiwalu
- Godz. 19.20 – PDO
- Godz. 20.30 – ogłoszenie wyników IX Konkursu Piw Domowych
- Godz. 20.40 – Neony
Scena Kulinarna:
- Godz. 17.00 – 19.30 pokazy kulinarne | Szynkarnia
- Godz. 17.30 – 18.30 test na daltonizm sensoryczny | Wrocławska Inicjatywa Piwowarska
- Godz. 19.30 – 21.00 panel dyskusyjny „Co to jest piwo rzemieślnicze”
- Uczestnicy: Marek Jakubiak (Browary Regionalne Jakubiak), Ziemowit Fałat (PINTA),Tomasz Kopyra (Blog Kopyra), Rafał Łopusiński (Browar Bednary), Michał Kopik (Piwny Garaż). Prowadzi Agnieszka Wołczaska – Prasolik (Cerevisia)
- Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
- Godz. 17.00 – 19.30 Pokaz warzenia piwa z brewkitów | Twój Browar
Sala wystawiennicza I:
- Godz. 16.00 – 23.00wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.
Sala wystawiennicza II
- Godz. 16.00 – 23.00 ścieżka edukacyjna „Style piwa” – wystawa | WIP
- Godz. 16.00 – 23.00 wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
SOBOTA 10 maja
Festiwal: 12.00 – 23.00
Scena Główna:
- Godz. 15.20 – Takie Trio
- Godz. 16.30 – wręczenie nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz cz. I
- Godz. 16.40 – Flying Moses
- Godz. 18.00 – Red Bus
- Godz. 19.10 – ogłoszenie wyników II Konkursu Etykiet Piwnych
- Godz. 19.20 – Echoe
- Godz. 20.40 – Behavior
W przerwach wręczenie kolejnych nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz
Scena Kulinarna:
- Godz. 13.30 – 19.30 Pokazy kulinarne | O Kuchni z ludźmi dla ludzi
- O piwie i jedzeniu | Marynka Pivo i Aperitivo
- Godz. 15.00 – 18.00 Warsztaty pieczenie chleba | Koło Gospodyń Wiejskich z Juszczyna oraz Martyna Sobka i Laura Chołodecka
- Godz. 17.30 – 18.30 Test na daltonizm sensoryczny | WIP
- Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
- Godz. 14.30 - 18.30 Pokaz warzenia piwa - warzenie z zacieraniem | Twój Browar
Sala wystawiennicza I:
- Godz. 12.00 – 23.00 wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”
- Godz. 16.00 – 17.00 wykład dr Dobiesława Karnsta „Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich”
- Godz. 18.30 – 20.30 wykład pani Danuty Gut (ZPPP) „Wyzwania i zagrożenia dla branży piwowarskiej - europejska strategia antyalkoholowa.”
Po wykładzie spotkanie branżowo-zapoznawcze dla właścicieli browarów i piwowarów.
Sala wystawiennicza II:
- Godz. 12.00 – 23.00 wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
- Godz. 12.00 – 23.00 ścieżka edukacyjna „Style piwa” wystawa | WIP
- Godz. 12.00 – 16.00 Giełda Birofilistyczna
11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie
- Godz. 9.00 – 13.00 Wykłady zamknięte dla zaawansowanych: „Woda” i „Chmiel”
- Godz. 14.00 – 16.30 Spotkanie piwowarów domowych | wymiana doświadczeń | szkolenia (spotkanie zamknięte)
- Godz. 16.30 – 18.30 Otwarte dla publiczności 11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie (wejściówki w cenie 5 zł do kupienia w sklepiku festiwalowym. Wejście tylko ze szkłem festiwalowym)
NIEDZIELA 11 maja
Festiwal:12.00 – 23.00
Scena Główna:
- Godz. 15.20 – Big Band PWR
- Godz. 16.40 – Bluberry Band
- Godz. 18.00 – Roots Rockets
- Godz. 19.20 – The Synki
- Godz. 20.40 – Fairy Tale Show
Scena Kulinarna:
- Godz. 13.00 – 14.00 – test na daltonizm sensoryczny | WIP
- Godz. 14:30 – 18.00 - pokazy kulinarne | Piwne gotowanie
- Godz. 15:00 – 15:40 - Szkło codzienne i niecodzienne, czyli jak dobór szklanki wpływa na smak piwa | Wrocławski Szlak Piwny
- Godz. 16:30 Konkurs - kapslowanie na czas
- Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
- 13.30 – 16.00 Pokaz warzenia piwa - warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem | Twój Browar
Sala wystawiennicza I:
- Godz. 12.00 – 23.00 wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.
- Godz. 12.00 otwarty wykład „Chmiel” | Daniel Zalewski, Michał Gref | WIP
- Godz. 13.15 otwarty wykład „Drożdże” | Filip Paprocki | Fermentum Mobile
- Godz. 14.30 otwarty wykład „Słód” | Wojtek Szała | Słodownia Soufflet
Sala wystawiennicza II:
- Godz. 12.00 – 23.00 wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
- Godz. 12.00 – 23.00 Ścieżka edukacyjna „Style piwa” | WIP
- Godz. 13.00 – 16.00 Pierwsze otwarte testy gier Dice Brewing oraz DICE Brewing
dostępne parkingi:
- wielopoziomowy parking Stadionu Wrocław (opłata: 10 zł / dzień),
- parking odkryty od strony ul. Królewieckiej (opłata: 10 zł / dzień)
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?