Tłusty czwartek [tradycja]
"Góra pączków, za tą górą
Tłuste placki z konfiturą,
Za plackami misa chrustu,
Bo to dzisiaj są zapusty"
- pisał Władysław Broniewski. Tłusty czwartek (inaczej zapusty, niegdyś zwany też mięsopustem) to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Warto pamiętać, że tłusty czwartek jest świętem ruchomym i zależy od daty Wielkanocy.
Geneza tego święta sięga starożytności. Już wtedy hucznie świętowano odejście zimy, objadając się do woli. Oprócz różnych tłustych potraw i wina, serwowano też pączki nadziewane słoniną. Był to tzw. tłusty dzień.
Tradycja jedzenia pączków
Staropolskie przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". W Polsce tradycja jedzenia słodkich pączków pojawiła się w XVI wieku. W środku, zamiast dżemu czy marmolady, znajdował się jednak orzech lub migdał. Ten, kto na niego trafił, miał mieć w życiu szczęście. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przed Popielcem. Co ciekawe, np. w Wielkopolsce w tłusty czwartek obowiązywała tzw. pomyjka. Według tego zwyczaju, jeśli ktoś w tym dniu powstrzymał się od mycia brudnych naczyń i gotowania, temu będzie się wiodło.
Przy okazji święta łasuchów warto pamiętać, że jeden pączek ma w sobie aż 248 kilokalorii, czyli inaczej cztery, syte obiady albo sześć puszek Coca Coli. Lepiej się jednak nie oszczędzać, bo jak mówi dawny przesąd, kto w tłusty czwartek nie zje choćby jednego pączka, ten nie może liczyć na szczęście. Zatem smacznego!
Tłusty czwartek [przepisy na pączki i faworki]
Zobacz: jak zrobić pączki i faworki [wideo]
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?