Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Sprawdź, które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego! Pamiętaj, że niedobory tych składników osłabiają odporność, przez co organizm jest podatny na infekcje. Dbaj o ich spożycie nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, a przez cały rok!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Sprawdź, które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego! Pamiętaj, że niedobory tych składników osłabiają odporność, przez co organizm jest podatny na infekcje. Dbaj o ich spożycie nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, a przez cały rok! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Chinnapong/GettyImages
Co jeść by nie chorować? To pytanie, które pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon chorobowy trwa w najlepsze. W jaki sposób zatem pomóc swojemu organizmowi? Sięgaj po jedzenie bogate w witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe. Poznaj pokarmy, które są zasobne w związki wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego!

Co jeść, by nie chorować? Sięgnij po produkty, które wzmacniają odporność

Funkcją układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Za sprawą spożywania żywności dostarczającej konkretne składniki odżywcze, można:

  • wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego,
  • wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi,
  • w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego.

Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno - po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Przeczytaj w galerii zdjęć, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Materiał oryginalny: Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina89

Na wzmocnienie odporności bardzo pomaga miód i czosnek (niekoniecznie razem). Cytrusy też dobrze włączyć do diety, no i oczywiście mój ulubieniec ostatnimi czasy - sok z aloesu. Trzeba tylko zaopatrzyć się w taki który ma w składzie najwięcej aloesu (ja kupuje tutaj - 99,7% aloesu https://forever-kosmetyki.pl/10-aloes-forever) Nie choruje, a mamy już październik, ponadto czuje się lepiej, generalnie same plusy

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie