MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tanio jak jesienią

Agata Ałykow
Ceny krajowych warzyw i owoców na giełdach rolnych nie były w tym roku tak niskie. Zakupy na targowisku zrobimy za przysłowiowe grosze Helena Czermak z Wrocławia niedawno wróciła z Mazur.

Ceny krajowych warzyw i owoców na giełdach rolnych nie były w tym roku tak niskie. Zakupy na targowisku zrobimy za przysłowiowe grosze

Helena Czermak z Wrocławia niedawno wróciła z Mazur.
- Ludzie tam biedni, a ceny takie wysokie – stwierdziła z zaskoczeniem. - U nas jest znacznie taniej. Pełny zestaw warzyw do przyrządzenia obiadu można kupić za 2-3 zł.
Nie dziwią się temu ludzie z branży.
- Wysokie ceny w biedniejszych regionach to rzecz typowa - twierdzi Jolanta Turowska, prezes Targpiastu. - Miejscowi producenci nie mają konkurencji na swoim terenie i mogą dyktować ceny.
Na Dolnym Śląsku jest pod tym względem znacznie lepiej. Na nasze giełdy rolne zjeżdżają producenci z całego kraju i robią wszystko, by sprzedać to, co przywieźli. W efekcie ceny spadają. Widać to w sklepach, na bazach i hurtowniach.
- Mamy pełnię sezonu i duży urodzaj – uważa Turowska. - Owoce miękkie są taniutkie. Śliwek w tym roku prawdziwe zatrzęsienie. Przetwórnie ich nie chcą, więc trafiają na nasze stoły.
Kilogram tych owoców kosztuje w Targpiaście 1,2 -1,8 zł. Z kolei za kilogram jabłek w hurcie płaci się 1,2-2,3 zł. Ostateczny wydatek zależy od ich gatunku i urody.
O ile cena owoców przekracza złotówkę za kilogram, to w przypadku warzyw zwykle wystarczą przysłowiowe grosze, by zrobić zakupy.
Pomidory na przeciery i do wekowania kosztują 60-80 groszy za kilogram. Cebula jest jeszcze tańsza - kilogram kosztuje przeciętnie 50 groszy. Za ziemniaki płacimy 30 groszy, a za główkę kalafiora ok. 1 zł. Najdroższa jest papryka i ogórki. Te ostatnie kosztują prawie 2 zł za kilogram.
- Jest ich mało. Nie udały się, ponieważ w tym sezonie wegetacyjnym było mało deszczu – twierdzi Jolanta Turowska.
Najtańsze odmiany papryki to żółta (1,2 zł ) i zielona (1-1,2 zł). Natomiast czerwona może kosztować prawie 3 zł.
W sklepach i targowiskach na wysokie ceny też nie narzekamy.
- Ceny są stosunkowo niskie, choć niektóre z warzyw zaczynają z wolna drożeć – twierdzi Krystyna Polewajczyk, która prowadzi stoisko przy ul. Strzegomskiej we Wrocławiu. - Od kilku dni więcej trzeba płacić za ogórki i fasolkę szparagową, bo kończy się sezon na te warzywa.
Kilogram ogórków kosztuje 2,5 zł, fasolki – 1,9 zł. Za pomidory trzeba zapłacić 2,9 zł, natomiast za kilogram cebuli - 1,5 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto