Sztrass Burger - hamburgery to nie fast food

Katarzyna Przyborowska
Jedną ze ścian Sztrass Burgera zdobi czarno-biała mapa
Jedną ze ścian Sztrass Burgera zdobi czarno-biała mapa Aleksandra Zienkiewicz
Każdy produkt w Sztrass Burgerze jest specjalnie wyselekcjonowany, co sprawia, że wszystkie dania są zdrowe. Właścicielki nowego lokalu Sztrass Burger uważają wręcz, że nawet hamburgery wcale nie muszą być fast foodem.

Właścicielki nowego otwartego lokalu przy ulicy Psie Budy 7-9, chcą pokazać, że burgery nie muszą być fast foodem. W jaki sposób?

Sztrass Burger - nazwa pochodzi od aktora, a może od ruchliwej ulicy?

Właścicielkami Sztrass Burgera są dwie przyjaciółki – Monika Aftowicz i Aneta Lis. Kierując się modą na jedzenie tego typu bułek, postanowiły otworzyć własny lokal, specjalizujący się właśnie w burgerach.
– W Warszawie i Krakowie jest boom na hamburgery. Natomiast we Wrocławiu, mimo że istnieje kilka miejsc, w których można je zjeść, nie ma typowej hamburgerowni – mówi Monika.

Nazwa nawiązuje głównie do lokalizacji Sztrass Burgera. Wejście do lokalu znajduje się przy ruchliwej ul. Kazimierza Wielkiego, naprzeciwko Kina Nowe Horyzonty. Die Straße z języka niemieckiego oznacza drogę (ulicę).

Gra słów Sztrass Burger kojarzyć się nam może również z gospodarzem Familiady – Karolem Strasburgerem. Ale to tylko pozorna zbieżność z nazwiskiem tego znanego aktora.

W karcie dań znajdują się głównie hamburgery. Jest to 7 propozycji podania, m.in. z serami, na ostro czy bez mięsa. Z czasem zawartość burgerów będzie się zmieniać, w zależności od sezonu.
– Przykładowo w sezonie na szparagi będziemy serwować hamburgery własnie z nimi – mówi Monika.
Kanapki podawane są w zestawie z sałatką, np. coleslaw i frytkami. Te ostatnie w Sztrass Burgerze przygotowywane są z ziemniaków na miejscu. Frytki robione są nie tylko ze zwykłych kartofli, lecz także z korzenia pietruszki czy batatów, czyli słodkich ziemniaków.

Oryginalne frytki i desery w Sztrass Burger

W ofercie napojów są fritz-kola (niemiecki odpowiednik coli), sok czy clubmate (gazowany trunek kofeinowy). Niebawem w menu pojawią się także mleczne shake‘i. A na zakończenie posiłku można zjeść ciasteczko, mufin-kę bądź tartę.

Charakterystyczna dla hamburgerów ze Sztrass Burgera jest wysoka jakość składników. Wszystkie pochodzą od lokalnych producentów. Mięso do burgerów mielone jest w lokalu, w bułce znajduje się go około 170 gramów. Także sosy przyrządzane są na miejscu.

Sztrass Burger ekologicznie stawia na lokalnych dostawców

Bułki zaś wypiekane są w małej tradycyjnej piekarni rodzinny Sekuna, przy ulicy Kazimierza Jagiellończyka 1. Pieczywo tworzone jest na specjalne zamówienie, tylko dla Sztrass Burgera.
Frytki robione są z ziemniaków od rolnika z Kobierzyc, a ciastka pochodzą od zaprzyjaźnionego producenta. Sok, jaki wypijemy w barze, to Maciejowy Sad. Napoje tego producenta zdobyły m. in. certyfikat „Doceń polskie”.
– Wszystko dopracowane jest na ostatni guzik, żeby celebrować posiłki i, zgodnie z ideą slow food, zatrzymać czas za każdym razem, kiedy podamy wam naszego burgera – mówią właścicielki.

W całym Sztrass Burgerze dominują kolory biały i zielony. Jedną ze ścian przy wejściu zdobi pokazna czarno-biała grafika, przedstawiająca lokalizację lokalu z lotu ptaka w nieco abstrakcyjny sposób.
Meble pochodzą z nieistniejących już lokali. Np. ławy i blaty z dawnego Klubu Artystycznego na Jatkach, a krzesła z byłego Hortexu.

Sztrass Burger czynny jest od wtorku do niedzieli w godzinach 12-22. Za zestawy zapłacimy w granicach 15-20 zł.

Co jeszcze nowego powstało we Wrocławiu? Zobacz serwis: NOWE MIEJSCA WE WROCŁAWIU

Od października zmiany przy wjeździe do Wielkiej Brytanii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie