Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczny przepis na kutię. Poleca blogerka Ewelina Majdak [PRZEPISY WIGILIJNE]

Agnieszka Gałczyńska
Agnieszka Gałczyńska
Ewelina Majdak, www.table-table.blogspot.com
Po pierwsze musi być smacznie. Po drugie powinno ładnie pachnieć. Po trzecie ma dobrze wyglądać. To sekret polskiej Wigilii.

PRZEPISY WIGILIJNE: KUTIA**

Kutia to tradycyjna potrawa polskiej kuchni kresowej. Podczas Wigilii spożywają ją mieszkańcy dawnych Kresów, ale także Górnego i Dolnego Śląska. Autorka bloga kulinarnego Around the kitchen (100% homemade) podpowiada, jak przygotować świąteczną kutię.

Zobacz też: Jarmark Bożonarodzeniowy 2013


**Świąteczna Kutia

(www.table-table.blogspot.com)**

** Składniki **

1/2 kg suchego maku
1-1.5 szklanki miodu
1 czubata łyżka masła
kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)
50g migdałów
50g rodzynek
50g suszonych śliwek
50g suszonych moreli
100g orzechów włoskich
50g orzechów laskowych
100-150 g smażonej skórki pomarańczowej (2-3 czubate łyżki)
kilka łyżek śmietany kremówki lub słodkiej śmietanki
1 szklanka ziaren pszenicy
2 szklanki masy makowej

Mak zalej wrzątkiem na co najmniej 2 godziny. Odcedź na gęstym sicie i trzykrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa. Jeżeli użyjesz specjalnego sitka do maku, możesz go zemleć tylko raz. Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na drobne paski. Orzechy włoskie i laskowe posiekaj. Skórkę pomarańczową pokrój w drobną kostkę. Morele i śliwki w paski. Rodzynki sparz i odcedź. W dużym rondlu podgrzej miód, masło i bakalie i wszystko razem wymieszaj. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 5 minut.

Dodaj mak, olejek migdałowy i dokładnie wymieszaj. Dokładnie przestudź i przed podaniem udekoruj połówkami orzechów włoskich i posiekanymi migdałami. Gotowy, ostudzony mak możemy zamrozić.

Pszenicę oczyść i zalej na noc wrzącą wodą. Na drugi dzień zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (powinno to potrwać około 3 godzin).

Dobrze odcedź i dodaj masę makową. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj połówkami orzechów włoskich i siekanymi migdałami.

Dwanaście potraw w wierzeniach pogańskich symbolizowało liczbę miesięcy w roku. W tradycji chrześcijańskiej oznaczają one apostołów, którzy zasiedli z Jezusem do Ostatniej Wieczerzy. Kilkaset lat temu na stole znajdowała się nieparzysta liczba dań. Była ona uzależniona od wielkości majątku wyprawiającego kolacje (11 potraw na dworach magnackich, 9 w domach szlacheckich).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto