Jeszcze kilka lat temu niezwykłym smakiem owoców morza mogliśmy delektować się tylko podczas podróży do krajów śródziemnomorskich lub innych zakątków świata położonych nad głębokimi morzami i oceanami. Na szczęście, dziś w niemal każdym dobrym sklepie lub supermarkecie zaopatrzyć się możemy w produkty "frutti di mare".
Krewetki, homary czy kraby są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, selenu, fluoru, jodu oraz witamin z grupy B. Owoce morza stanowią doskonały zamiennik mięsa, dzięki czemu są sposobem na urozmaicenie diety, a niektóre z nich poszczycić się mogą nawet mianem afrodyzjaków. Warto wiedzieć, że tłuszcz z ryb i owoców morza różni się od tego dostarczanego z czerwonym mięsem, jest od niego zdrowszy i bardziej wartościowy. Z tego też względu nie muszą się go obawiać nawet osoby dbające o linię.
Morskie skorupiaki i mięczaki, takie jak krewetki czy kalmary, zawierają niewiele tłuszczu (poniżej 5 procent), jednak zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko, bogate w aminokwasy egzogenne, odpowiadają za naszą odporność, regulują gospodarkę wodną, a przede wszystkim - są wartościowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, a zatem powinny stanowić element zbilansowanej diety.
Witaminy z grupy B, w które również obfitują owoce morza, mają z kolei dobroczynny wpływ na metabolizm i układ nerwowy oraz przeciwdziałają niedokrwistości. Regularne spożywanie owoców morza korzystnie wpływa nie tylko na funkcjonowanie serca, płuc czy wątroby, ale także na nasze samopoczucie i życiowy optymizm.
PRZEPISY
Polędwiczki wieprzowe nadziewane szparagami, krewetką i ricottą
Składniki:
polędwiczki wieprzowe
makaron spaghetti
zielone szparagi
oliwki
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
krewetki
czosnek
ser ricotta
cebula
pomidory
bazylia
papryka
oliwa z oliwek
POLĘDWICZKI: Mięso rozbijamy na cienkie plastry, ricottę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, szparagi blanszujemy, krewetki oczyszczamy ze skorupek. Na rozłożony plaster mięsa kładziemy ser, krewetki i szparagi - całość rolujemy jak zrazy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy maksymalnie 15 minut w temp. 180 st. C.
MAKARON: spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek tak, by był al dente (lekko twardy).
SOS NAPOLI: cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek. Potem dodać paprykę i dusić, aż papryka zmięknie. Dorzucić pokrojone pomidory i bazylię. Dusić na małym ogniu.
PODANIE: makaron mieszamy z sosem, polędwiczki kroimy na dwa większe kawałki.
Krewetki na czosnkowym maśle
Składniki:
krewetki
czosnek
masło
papryka, chilli, sól, pieprz
oliwa z oliwek
50 ml białego wytrawnego wina
Na rozgrzane na patelni oliwę z oliwek i masełko kładziemy plasterki czosnku i papryczkę chilli, po chwili dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy, aż krewetki nabiorą pomarańczowej barwy. Na zakończenie podlewamy winem, a gdy wyparuje, przyprawiamy - do smaku - solą i pieprzem. Do krewetek polanych masełkiem czosnkowym podajemy grzanki z pieczywa pszennego.
Pikantna zupa z owocami morza
Składniki:
mieszanka owoców morza
włoszczyzna jak na bulion: marchew, pietruszka, seler, por
papryka, chilli, czosnek
sól, pieprz, bazylia
50 ml białego wytrawnego wina
Mieszankę owoców morza gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy ją. W tym samym czasie podsmażamy na oliwie z oliwek warzywa. Podsmażone warzywa gotujemy jak na bulion, dodając do nich paprykę chilli i czosnek. Do bulionu wrzucamy owoce morza i gotujemy, dodając białe wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy bazylią.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?