Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza....
fot. matthiasboeckel/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście kalafiora

Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza. Jest to błąd, ponieważ stanowią źródło błonnika pokarmowego, witaminy A oraz C, wapnia, potasu i selenu. Dodatkowo znajdziemy tam również kwas foliowy, który jest niezbędny szczególnie dla kobiet starających się o dziecko, oraz ciężarnych, ponieważ jego niedobór może powodować wady cewy nerwowej u dziecka, w tym rozszczep kręgosłupa oraz bezmózgowie.

Z liści kalafiora można przygotować zupę lub chipsy, a nawet je ukisić. Chcąc uzyskać zdrową i chrupiącą przekąskę, należy skropić umyte i wysuszone liście olejem, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. Celsjusza.

Jak przygotować pastę kanapkową z liści kalafiora? Dokładnie umyj i ugotuj liście, a następnie odcedź i zmiksuj, dodając pół awokado, sól, pieprz i odrobinę natki pietruszki.

Zobacz również

Kocie Gniezno z nowym lokalem!

Z OSTATNIEJ CHWILI
Kocie Gniezno z nowym lokalem!

Znamy Mistrza Polski 2024! Wielkie emocje w Warszawie

Znamy Mistrza Polski 2024! Wielkie emocje w Warszawie

Polecamy

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Jak przechowywać opony? Nie popełnij tych błędów

Jak przechowywać opony? Nie popełnij tych błędów

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!