Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Międzynarodowy Dzień Sushi

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak ...
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak ... Paulina Targaszewska
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak przygotować je w domowych warunkach? Podpowiadamy wspólnie z aplikacją mobliną Foodpanda.

Tradycja sięgająca ponad 5000 lat wstecz głosi, że sushi pochodzi od praktyki konserwowania ryb przez fermentację ich w ryżu przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Oryginalne japońskie sushi jest wykonane z gotowanego ryżu z octem i różnych dodatków, którymi najczęściej są owoce morza, ale także mięso, warzywa lub jajka. Nadzienie sushi zwykle jest surowe, ale może też być gotowane lub marynowane. Kawałki sushi zwykle macza się w sosie sojowym, dokładając do niego ostry chrzan wasabi i przegryzając plasterkami marynowanego imbiru dla oczyszczenia kubków smakowych.

Pierwotny japoński termin „sushi” odnosi się jednak do ryżu, a nie do ryby. Nic dziwnego, gdyż dla adeptów sztuki robienia sushi to właśnie przygotowanie ryżu jest najtrudniejsze i najbardziej pracochłonne. Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję i lepkość, nie bez znaczenia jest także jego właściwe przyprawienie.

Nigiri czy maki?
Istnieje wiele rodzajów sushi, a cechą wspólną każdego jest niepowtarzalny smak i precyzja, z jaką zostało przygotowane. Do najbardziej popularnych zaliczamy nigiri, maki czy tempura. Dla tych, którym czasem mylą się te nazwy, mamy specjalny przewodnik po najbardziej popularnych (i najsmaczniejszych) rodzajach sushi.

Według danych serwisu Foodpanda, Polacy najchętniej wybierają futomaki sushi z tuńczykiem i łososiem. Potrawa ta jest najchętniej zamawiana w weekendy. Największą liczbę zamówień dań kuchni japońskiej notujemy na koniec tygodnia.

- Niemal 20 procent wszystkich zamówień specjałów kuchni japońskiej przypada na niedzielę. Dzieje się tak dlatego, że ludzie w weekendy chętniej decydują się na bardziej wykwintne potrawy, na które często nie mogą sobie pozwolić na co dzień. – mówi Piotr Łagowski, dyrektor zarządzający foodpanda.pl na rynki CEE.

Przygotuj sushi we własnym domu:

Cierpliwych zachęcamy do spróbowania swoich sił w samodzielnym przyrządzeniu sushi. Poniżej w kilku krokach zdradzamy jak się do tego zabrać.

Jak przygotować domowe sushi:
1. Ugotuj ryż, większość zestawów nori ma już odpowiednie przyprawy, które pozwolą przygotować ryż o odpowiedniej konsystencji i smaku.
2. Posiekaj warzywa i przygotuj ryby.
3. Umieścić nori na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu.
4. Zdejmij z kuchenki ryż i przełóż do miski i dodaj odrobinę octu.
5. Rozłóż ryż na nori pozostawiając około dwucentymetrowy odstęp od krawędzi, następnie umieść na środku składniki wcześniej przygotowane.
6. Zwiń wszystko w rolkę przy pomocy maty bambusowej.
7. Tak przygotowaną rolkę krój zwilżony nożem na kawałki.
8. Wyłóż na talerz i ciesz się domowym sushi!

O foodpanda
Foodpanda to aplikacja mobilna i portal internetowy umożliwiający zamawianie posiłków z ponad 1 500 restauracji w Polsce, w tym m.in. z McDonald’s, Subway, Salad Story, Sphinx, Da Grasso czy Noodle w pudle. Foodpanda jest obecna w 40 krajach, na 5 kontynentach. W Polsce serwis został uruchomiony w lutym 2013 roku.


od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto