Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słoiki - nowa restauracja na Rynku w Kielcach. Folkowy charakter, dania z domowej roboty kiszonkami [WIDEO, zdjęcia]

(imo)
Charakterem nawiązująca do już istniejącego lokalu na rogu Leonarda i Wesołej, ale z zupełnie innym menu - tuż przy kieleckim Rynku, przy zbiegu ulic Leonarda i Dużej powstała Restauracja Słoiki. 

ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH >>>
Charakterem nawiązująca do już istniejącego lokalu na rogu Leonarda i Wesołej, ale z zupełnie innym menu - tuż przy kieleckim Rynku, przy zbiegu ulic Leonarda i Dużej powstała Restauracja Słoiki. ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH >>>Dawid Łukasik
Charakterem nawiązująca do już istniejącego lokalu na rogu Leonarda i Wesołej, ale z zupełnie innym menu - tuż przy kieleckim Rynku, przy zbiegu ulic Leonarda i Dużej powstała Restauracja Słoiki.

Koncepcja obu lokali jest podobna - wnętrza zaaranżowano w folkowym klimacie. Na stolikach i w oknach dużo kwiecistych akcentów, ponadto w całej restauracji, także w witrynach rozstawiono słoiki - znak charakterystyczny obu lokali. - Cieszą one nie tylko oko, lecz także podniebienia naszych gości. Menu tworzyliśmy w taki sposób, by wykorzystywać w daniach własnej roboty kiszonki i konfitury. Pstrąga z pieca serwujemy na przykład z kiszoną cytryną, a burgera z konfiturą z czerwonej cebuli - mówi Joanna Buchcic z Restauracji Słoiki.

Lokal jest jednak bardziej elegancki, niż ten już istniejący, ma charakter typowo restauracyjny. - Tu goście nie zjedzą pizzy i podpłomyków, lecz pyszne przystawki, zupy, dania główne i desery. Karta może nie jest bardzo rozbudowana, ale proponujemy to, co lubi większość klientów - treściwe obiady, makarony, ryby, ale w niebanalnych kompozycjach - przyznaje nasza rozmówczyni.
W karcie znajdziemy między innymi wśród przystawek placki ziemniaczane z gzikiem kozim, wędzoną rybą i kawiorem z polskiego ślimaka, wśród sałat - propozycję z serem kozim, winegretem malinowym, burakami ze słoika, chipsami z warzyw korzennych i orzechami włoskimi, wśród dań głównych - pierogi z kaczki z orzechami i suszonymi morelami czy stek z polędwicy wołowej z puree truflowym i smażonymi borowikami.

Do wyboru są także napoje i cała gama alkoholi. - Zapraszamy szczególnie na wina - dla tych stworzyliśmy osobną kartę. W ofercie mamy między innymi nasze regionalne specjały z lokalnych winnic - podkreśla Joanna Buchcic. Wkrótce w menu mają pojawić się także domowej roboty nalewki - gruszkówka, malinówka, cytrynówka i inne.

Lokal czynny jest codziennie od godziny 12. W weekendy do godziny 24, w pozostałe dni do 22. Na razie dla klientów udostępniono jedno piętro lokalu, drugie zostanie otwarte zimą. Można także skorzystać z letniego ogródka zlokalizowanego na Rynku.

TOP10 najbardziej niebezpiecznych krajów na wakacje 2018

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto