6 porcji
Składniki:
1 kg schabu, 50 dag świeżych borowików, 10 dag szynki wędzonej, 5 dag smalcu, 25 ml oleju, 152 ml octu, 5 dag masła, 10 dag cebuli, 125 ml śmietany, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, polać gotującym się octem i odstawić na godzinę. Rozgrzać tłuszcz, zrumienić mięso z obu stron, przełożyć do brytfanki, posolić i oprószyć pieprzem, podlać wodą i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Borowiki umyć, osączyć, natkę pietruszki poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Borowiki udusić z masłem cebulą i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Upieczony schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, posypać szynką, natką pietruszki i obłożyć grzybami.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?