Bakterie Salmonella z grupy D zostały wykryte na powierzchni skorupek jaj w badanej próbce.
Szczegóły dotyczące produktu:
10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g)
Najlepiej spożyć przed/nr partii: 03.08.2019.W
Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361
Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903
Zapakowano w Polsce dla: TESCO POLSKA Sp. z o.o., 30-347 Karków, ul. Kapelanka 56
Sanepid informuje, że sieć Tesco wycofała partię jaj ze sklepów oraz magazynów centralnych już 30 lipca. 2 sierpnia produkty zostały zutylizowane. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Państwowa Inspekcja Sanitarna o problemie poinformowała także Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie, który nadzoruje zakład pakowania jaj, który - jak wynika z kodu na opakowaniu - znajduje się w gminie Korfantów.
Zalecenia dla konsumentów
- Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
- Należy pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
- To grozi ci na wakacjach. Oto 10 najczęstszych zagrożeń zdrowotnych w sezonie letnim
- Jak obniżyć cholesterol? 10 produktów wg diety portfolio
- Superbakteria New Delhi znów w Polsce! Jak przenosi się Klebsiella pneumoniae NDM-1?
- Trujące grzyby w Polsce, które łatwo pomylić z jadalnymi. Jak wyglądają?
- 10 pomysłów na zdrowe śniadanie
- Na jakie choroby zakaźne najczęściej chorują Polacy?
Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?