Pierwsze stragany są już otwarte, a na kolejnych sprzedawcy wykładają powoli swoje produkty. Na stoisku Benedyktynka można kupić pyszne nalewki. Szparagi przy straganie naprzeciwko dostaniemy już za 6 zł/0,5 kg (10 zł/1 kg). Przy kolejnych stoiskach również czekają na nas interesujące produkty. Za ok. 10 zł możemy kupić różne odmiany pesto. Gibanica, czyli „ciasto na specjalne okazje, kosztuje 6 zł za kawałek. Od 6 do 10 zł kosztują różne włoskie makarony, np. do lasagne, a włoskie wina od 28 do 55 zł za butelkę 0,75 l. Francuskie wina znajdziemy w podobnym przedziale cenowym.
WSZYSTKIE SZCZEGÓŁY FESTIWALU: EUROPA NA WIDELCU OD DZIŚ! JAKICH DAŃ SPRÓBUJEMY? ZOBACZ PEŁNY PROGRAM
Na jednym ze stoisk możemy również pooglądać... ziemniaki. Pochodzące z różnych regionów kartofle są wystawione w specjalnych skrzyniach. Przy tym straganie niestety nie kupimy wspomnianych produktów, ale będziemy mogli dowiedzieć się, czym różnią się poszczególne odmiany, a także poznać różne nowe przepisy i zdobyć kontakt do poszczególnych dostawców.
6. Festiwal „Europa na widelcu” potrwa od 4 do 8 czerwca. Sam jarmark będzie czynny codziennie w godz. 10-21. Ale dla wrocławian przygotowano wiele różnych atrakcji. Będzie można skosztować potraw z kilkunastu regionów europejskich. W trakcie festiwalu swój kunszt kulinarny zaprezentuję również znany kucharz Robert Makłowicz.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?