W niedzielę o godzinie 12 w Browarze Mieszczańskim przy ul. Hubskiej (na zdjęciach) i w Krzywym Kominie przy ul. Dubois otworzyły się jednodniowe restauracje. To już 11. edycja akcji Restaurant Day, która przywędrowała do nas z Finlandii.
W jednodniowych restauracjach można było spróbować specjałów kuchni z różnych zakątków świata. Na odwiedzających czekały m.in. holenderskie matiasy, śródziemnomorskie pierożki, włoskie lasagne czy tradycyjny turecki deser - bardzo słodka miodowo-orzechowa baklava w kilkunastu odmianach. Nie zabrakło także polskich przysmaków - kiełbasek czy kwaśnicy. Największym powodzeniem cieszyło się jednak sushi. Długa kolejka czekała na robione na miejscu maki i futomaki.
Podczas Restaurant Day królowały także słodycze. Były i bajecznie kolorowe babeczki, tradycyjne ciasta jak np. sernik czy makowiec jak i zdrowsze wersje popularnych łakoci. Jednodniowa restauracja "Zdrowa słodycz" proponowała ciasteczka bez cukru i wegańskie tarty. W sumie podczas imprezy działało około trzydziestu jednodniowych restauracji.
Odwiedzający Restaurant Day w Browarze Mieszczańskim mogli przy okazji zrobić zakupy na trwającym tam Bazarze Smakoszy. A tam również nie brakowało przysmaków z różnych regionów świata: przypraw, serów, mięs, owoców i warzyw.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?