Jedna ze ścian w obu pomieszczeniach jest przeszklona, co umożliwia podziwianie pokazów wrocławskiej fontanny multimedialnej. Rozwiązanie to zapewnia też dużo światła, co w połączeniu z wystrojem utrzymanym w białych kolorach, daje wrażenie przestronności.
Karta w restauracji zmienia się cztery razy w roku. Teraz w ofercie jesiennej można znaleźć m.in. wędzonego jesiotra do sałatki na koronie świeżych ziół (30 zł) i comber z sarny ze świeżymi kurkami i borowikami (70 zł).
- Staramy się korzystać z produktów regionalnych lub krajowych - mówi Marcin Antoniewski, kucharz w Restauracji Pergola. - Dzięki temu nasze dania są świeże i mają unikalny, lokalny smak.
W Pergoli dominuje kuchnia polska, choć pojawiają się też akcenty włoskie.
- Preferujemy przygotowywanie potraw metodą souse viole - mówi Marcin Antoniewski. - Jest to technika polegająca na przygotowywaniu potraw w niskiej temperaturze.
Dużym atutem lokalu jest też wędzarnia, w której przyrządzany jest m.in. jesiotr czy sum. Autorskim pomysłem kucharza jest koktajl z wędzonego pstrąga, który kosztuje 15 złotych.
Po posiłku goście mogą zdecydować się na oryginalny deser, np. parfait migdałowe z ciastkiem pistacjowym i redukcją malinowo-truflową (30 złotych).
- Często współpracujemy z Halą Ludową przy organizacji imprez - mówi Karolina Baworowska, dyrektor ds. gastronomii w Restauracji Pergola. - Przygotowywaliśmy catering przy okazji gal bokserskich, koncertów muzycznych i podczas Kongresu Epidemiologicznego.
Sala wynajmowana jest także na studniówki lub wesela. Płaci się wtedy jedynie za posiłek, a menu można indywidualnie uzgodnić z kucharzem.
Restauracja Pergola znajduje się przy ul. Wystawowej 1. Bistro czynne jest codziennie od godz. 10 do ostatniego klienta, a część restauracyjna działa tylko w piątki, soboty i niedziele od godz. 15 do ostatniego gościa.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?