18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Restauracja 4 Pory Roku przy ul. Jaracza otrzyma certyfikat Kulinarnego Dziedzictwa Dolnego Śląska

Kamil Wołoszyn
Sum z patelni z ziemniakami, dipem ziołowo-czosnkowym i sałatką vinegrette - 30 zł
Sum z patelni z ziemniakami, dipem ziołowo-czosnkowym i sałatką vinegrette - 30 zł Paweł Relikowski
Udostępnij:
Nad brzegiem Odry, w okolicy Mostów Warszawskich, działa restauracja 4 Pory Roku. - Traktujemy naszych gości tak jakby przyszli do nas do domu. Należy ich odpowiednio ugościć i o nich zadbać - mówi Izabela Rusiecka, szef kuchni i współwłaścicielka restauracji 4 Pory Roku. - Jedyna różnica jest taka, że zamiast tradycyjnego domowego jedzenia, podajemy im coś, co pozwoli im odkryć nowe smaki.

- Uwielbiamy podróżować, a każda wycieczka odbija się później na naszej kuchni - mówi Izabela Rusiecka. - Staramy się, żeby dania były rzeczywiście przesiąknięte tradycją danego kraju czy regionu. Używamy nie tylko lokalnych przypraw, ale też przyrządzamy potrawy w tradycyjnych naczyniach.

Najważniejsze miejsce w restauracji zajmuje jednak lokalna kuchnia. Aż 90 procent sprzedawanych tam produktów pochodzi z naszego województwa. Między innymi dlatego - już w ten weekend - restauracja 4 Pory Roku otrzyma prestiżowy tytuł Kulinarnego Dziedzictwa Dolnego Śląska. Jest on przyznawany przedsiębiorcom, którzy używają lokalnych surowców wysokiej jakości, podkreślają swój dolnośląski rodowód i kultywują różnorodną i niespotykaną tradycję kulinarną w naszym regionie. W lokalu serwowany jest m.in. karp milicki czy krem z dyni z prażonymi migdałami i salsą balsamiczną. Cena tego dania to 12 zł.

Karta menu zmienia się mniej więcej co pół roku. Znajdziemy w niej m.in. gołąbki po zbójnicku z boczkiem i cebulą za 12 zł czy kaczkę w sosie wiśniowym z fasolką po tratońsku, z pieczonymi ziemniakami. Zapłacimy za nią 34 zł.

Popularnością cieszą się też steki z wołowiny argentyńskiej. Są one sprowadzane z zagranicy, bo tamtejsi masarze od setek lat kultywują przygotowywanie mięsa wołowego na steki. Na rozległych pastwiskach zwierzęta mają też lepsze warunki do życia. Za stek z antrykotu z sałaty z pomidorami z pesto i dipem jogurtowym z opiekanymi ziemniakami zapłacimy tutaj 72 złote.

Karta jest tylko dodatkiem do menu dnia. - W zależności od tego, co dostaniemy w hurtowni czy na targu, w naszych głowach rodzą się pomysły na nowe dania - mówi Izabela Rusiecka. - Czasem przechodzę i widzę pięknego pora czy szparaga. A już kilka godzin później można kupić w restauracji zupę przygotowaną z tych warzyw.

Nowe dania wypisywane są na tablicy w restauracji i na Facebooku. Są to m.in. polędwiczki wieprzowe na plackach ziemniaczanych z sosem pieczarkowym i sałatką vinegrette. Będą nas one kosztowały 29 zł.

Najczęściej przygotowywanych jest jednak tylko kilkanaście porcji. A jeśli zostaną zamówione, kucharze przygotowują coś nowego. - Nie jesteśmy ograniczeni wiedzą i przepisami, bo sami je tworzymy - mówi Izabela Rusiecka. - Dzięki temu możemy pracować nad głębią smaku.

Goście do pewnego stopnia są w stanie odgadnąć, jakie smaki znajdują się w serowowanym daniu, ale potem pojawia się mała tajemnica. - Sami tworzymy przetwory, powidła (np. śliwkowe z imbirem) czy nalewki (orzechowo-miętową czy wiśniowo-cynamonową), które później staJą się składnikami naszych dań. To one są składnikiem X - zdradza Izabela Rusiecka.

Na deser w 4 Porach Roku można zamówić pyszny torcik bezowy z serkiem mascarpone i owocami sezonowymi, na przykład borówkami i truskawkami . Zapłacimy za niego 12 złotych.

W restauracji można kupić też książkę Artura Cichowskiego, w której opisuje on, jak wygląda w Anglii praca kucharzy "od kuchni". - To nasz przyjaciel, który wyemigrował do Wielkiej Brytanii mniej więcej w tym samym czasie, gdy my zakładaliśmy restaurację - mówi Izabela Rusiecka. - Książka jest prawdziwą skarbnicą wiedzy o różnicach w pojmowaniu kuchni w naszym kraju i za granicą.

Restauracja 4 Pory Roku znajduje się przy ul. Jaracza 77B. Jest czynna codziennie w godz. 13-22. Kuchnia jest zamykana codziennie 30 minut wcześniej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie