Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna zupa rybna

Monika Węgrzyn
Tradycyjną zupę rybną przyrządza się i gotuje godzinami. Wszystko dlatego, że nie ma bulionu rybnego w kostkach. Nie wiem, dlaczego nikt tego nie robi, ale nie ma i już. A wywar jest konieczny.

Tradycyjną zupę rybną przyrządza się i gotuje godzinami.
Wszystko dlatego, że nie ma bulionu rybnego w kostkach. Nie wiem, dlaczego nikt tego nie robi, ale nie ma i już. A wywar jest konieczny. Otrzymuje się go, gotując 2–3 godziny rybie głowy (bez oczu i skrzeli), odcięte płetwy i ogony z warzywami lub bez. Oznacza to konieczność kupienia całych ryb i ich sprawienia. Jeśli jednak jesteśmy
ambitni, jeszcze zdążymy. Oto przepis na bezkonkurencyjną rosyjską zupę rybną.

Składniki:
1 kg płotek
500 g sandacza lub szczupaka
3 litry wody
5 ziemniaków
2 cebule
1 pietruszka
3 łyżki koncentratu z pomidorów
pół kostki masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
liść laurowy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Umyć, oskrobać i wypatroszyć ryby. Z płotek i okrawków dużej ryby ugotować bulion (2 godz. na wolnym ogniu), przecedzić, dodać listek i pieprz, zagotować, obrać warzywa, pokroić ziemniaki i pietruszkę w plasterki, cebulę posiekać, warzywa dodać do wrzącego wywaru. Gotować 15 min. Dodać pokrojoną dużą rybę i koncentrat. Przesmażyć z masłem i połączyć z zupą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować, aż ryba będzie miękka. Dodać natkę pietruszki.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto