Tradycyjną zupę rybną przyrządza się i gotuje godzinami.
Wszystko dlatego, że nie ma bulionu rybnego w kostkach. Nie wiem, dlaczego nikt tego nie robi, ale nie ma i już. A wywar jest konieczny. Otrzymuje się go, gotując 2–3 godziny rybie głowy (bez oczu i skrzeli), odcięte płetwy i ogony z warzywami lub bez. Oznacza to konieczność kupienia całych ryb i ich sprawienia. Jeśli jednak jesteśmy
ambitni, jeszcze zdążymy. Oto przepis na bezkonkurencyjną rosyjską zupę rybną.
Składniki:
1 kg płotek
500 g sandacza lub szczupaka
3 litry wody
5 ziemniaków
2 cebule
1 pietruszka
3 łyżki koncentratu z pomidorów
pół kostki masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
liść laurowy, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyć, oskrobać i wypatroszyć ryby. Z płotek i okrawków dużej ryby ugotować bulion (2 godz. na wolnym ogniu), przecedzić, dodać listek i pieprz, zagotować, obrać warzywa, pokroić ziemniaki i pietruszkę w plasterki, cebulę posiekać, warzywa dodać do wrzącego wywaru. Gotować 15 min. Dodać pokrojoną dużą rybę i koncentrat. Przesmażyć z masłem i połączyć z zupą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować, aż ryba będzie miękka. Dodać natkę pietruszki.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?