Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy świąteczne. Makowiec wyjątkowy na specjalne okazje

Redakcja
Dorota Michalczak
Święta to dla nas czas szczególny. Na takie okazje warto przyrządzić równie coś wyjątkowego. Polecam makowiec z kremem i polewą czekoladową. Wypiek dość kosztowny i pracochłonny. Swym smakiem wynagrodzi nam koszt i wkład pracy.

Makowiec to ciasto pracochłonne, nie takie tanie, lecz bardzo smaczne. Na specjalne okazje. Wypiek waży 3,5 kilograma, proszę się częstować. Wystarczy dla wszystkich.

Mak:
1/2 kilograma maku
Mak gotować z niewielką ilością wody przez 15 minut. Po czym odcedzić i po ostygnięciu, przekręcić dwa razy przez maszynkę.
1 paczka herbatników,
1 szklanka cukru i 2 łyżki wody (robimy syrop),
1/2 słoika powideł śliwkowych,
15 dkg masła,
2 całe jaja i 3 białka,
olejek migdałowy, rodzynki.

Białka ubijamy na pianę, dodając żółtka. Masło ucieramy na miękką masę, dodajemy mak, pozostałe składniki, a na końcu dodajemy ubite jaja.

Ciasto:
3 żółtka,
10 dkg masła,
20 dkg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany.

Z powyższych składników zagniatamy ciasto, i wykładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką lub kaszką manną. Na ciasto wykładamy mak, równo rozprowadzając. Ciasto z makiem pieczemy około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.

Krem:
5 jaj,
1 1/2 szklanki cukru,
1 kostka masła i 1 kostka margaryny,
sok z połówki cytryny.

Jaja ubijamy z cukrem na parze, przez około 20 minut, odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie 1 kostkę masła i 1 kostkę margaryny ucieramy w makutrze na gładką masę. Do utartego tłuszczu, stopniowo dodajemy ubite jaja z cukrem. Kiedy wszystko dobrze już utarte, dodajemy do smaku sok z cytryny aby krem nie był zbyt słodki i mdły.

Polewa:

3/4 kostki margaryny,
2 łyżki wody,
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki kakao,
wiórki kokosowe.

Margarynę zagotowujemy z wodą, cukrem i kakao. Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.
Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem, polewając równomiernie polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto