PRZEPISY na najlepsze zapiekanki z makaronem i ziemniakami
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Składniki 60 dag mięsa mielonego ok. 7-8 większych ziemniaków cebula 2 ząbki czosnku szklanka soku pomidorowego kminek słodka mielona papryka sól, pieprz przyprawa do ziemniaków duża łyżka masła ok. pół szklanki mleka ser żółty do posypania Wykonanie Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem. Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach. Przepis Katarzyny Skuty