Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy: Desery świąteczne

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Za nami już przepisy na karpia i śledzie. Pora na coś słodkiego!

Święta we Wrocławiu 2010 [serwis specjalny]


Kutia, makowiec i kompot z suszu - to musi znaleźć się na wigilijnym stole. Oprócz tego nie powinno zabraknąć pomarańczy i orzechów.

Przygotowaliśmy dla Was przepisy na bożonarodzeniowe słodkości!

Kutia

Składniki:
szklanka ziaren łuskanej pszenicy
szklanka suchego maku
szklanka cukru pudru
4 łyżki płynnego miodu
mały kieliszek brandy
10 dag rodzynek sułtanek
3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów
3 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
szklanka śmietany kremowej
suszone owoce (morele, daktyle, śliwki) do przybrania

Sposób przygotowania:
Umytą pszenicę moczymy w letniej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia cedzimy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, zmieniając w czasie gotowania trzykrotnie wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączamy na sicie.
Wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzątku, trzymamy przez 20 min na niewielkim ogniu, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki zalewamy alkoholem, odstawiamy do nasączenia. Miękki, chłodny mak odsączamy na bardzo gęstym sicie, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, po raz drugi na przemian z cukrem pudrem. Zmielony mak łączymy z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką pomarańczową, śmietaną i orzechami, całość łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku, kształtując zgrabny "kopczyk", i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jego brzegi otaczamy rozdrobnionymi, suszonymi owocami, a całość kropimy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.

Krem makowy

Składniki:
szklanka śmietany kremowej
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka maku, przygotowanego jak na makowiec  (sparzony, ugotowany, zmielony przez maszynkę, bez jakichkolwiek dodatków)
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 szklanki posiekanych bakalii
cała, utarta, gorzka lub deserowa czekolada
miniaturowe, kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na puszystą pianę, dodając, pod koniec ubijania rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i rozkładamy do szklanych pucharków. Porcje kremu ustawiamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypujemy bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą. Potem przybieramy je miniaturowymi, kruchymi ciasteczkami.

Makowo-jabłkowy odlot

Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
2/3 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki śmietany

Masa
30 dag maku
0,5 kg jabłek
5 jajek
20 dag margaryny
1,5 szklanki cukru
bakalie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżeczek kaszy manny
1 aromat migdałowy

Do dekoracji
polewa czekoladowa
płatki migdałowe/wiórki kokosowe/ kolorowa posypka/siekane orzechy

Sposób przygotowania:
Ciasto
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i cukier, posiekać nożem. Później dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, dodać śmietanę. Ciasto, owinięte folią lub ściereczką, schłodzić pół godziny w lodówce. Później wyjąć i wylepić nim formę.

Masa makowa
Mak sparzyć i zmielić. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy ostygną, dodawać do nich kolejno: roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, bakalie i aromat migdałowy. Masę wylać na ciasto. Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą i posypać czymś dekoracyjnym.

Makowiec przekładany

Składniki:
Masa makowa
30-40 dag maku
½ kostki margaryny mlecznej
6 jaj
olejek migdałowy
6 dużych łyżek manny
40 dag jabłek
30 dag cukru – może być puder
½ proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)

Krem
½ szklanki mleka,
1½ łyżki manny
¾ kostki margaryny lub masła,
½ szklanki cukru pudru

Polewa
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:
Ciasto
Mak przekręcić 2 razy, dodać żółtka utarte z cukrem i margaryną, dodać mannę i jabłka starte na grubej tarce - wyciśnięte z soku, następnie dodać sztywną pianę z białek, olejek migdałowy, proszek do pieczenia, można dodać rodzynki i bakalie, orzechy, wszystko wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną herbatnikami i piec 50 minut w 200 st. C.

Krem (kładziony na zimne ciasto)
½ szklanki mleka, 1½ łyżki manny – ugotować. ¾ kostki margaryny lub masła, ½ szklanki cukru pudru – utrzeć razem i dodawać po łyżce ugotowanej manny wystudzonej, dodać zapach arakowy lub sok z cytryny.

Polewa (na krem)
2 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny, 1 czekolada mleczna zagotować razem, przestudzić, wylać na krem.

Migdałowiec

Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
30 dag masła lub margaryny
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
3/4 szklanki cukru
3 cukry waniliowe

Masa
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka masła
20 dag migdałów mielonych lub płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, podzielić je na 3 części, rozwałkować bardzo cienko i upiec na złoty kolor, na blasze wyłożonej papierem w temp. 180 st. Z białek ubić sztywną pianę dodając powoli cukier i cukry waniliowe. Każdy z upieczonych, wystudzonych placków posmarować 1/3 częścią piany i zapiec jeszcze po 10 min. Z mleka zrobić masę gotując je w puszce 3 godziny. Ostudzone dodawać do masła i wyrabiać mikserem na gładką masę. Ostrożnie, gdyż ciasto jest kruche i ciężko się je podnosi i przenosi, przekładać je masą i posypywać migdałami.

Piernik klasyczny

Składniki:1 opakowanie przyprawy do pierników
4 szklanki mąki
1 szklanki miodu
3 duże jajka
1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wódki
zapach rumowy
szklanka mielonych orzechów (laskowe, włoskie albo migdały)

Sposób przygotowania:
Miód zagotować z przyprawą. Gorącym zalać mąkę i wymieszać, dodając jajka. W wódce rozmieszać proszek do pieczenia, dodać do ciasta. Orzechy utrzeć z cukrem, dodać do ciasta. Dodać jeszcze zapach rumowy i dokładnie wymieszać. Piec w blasze nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką w 180 stopniach ok. 1,5 godziny. Wyjąć z blachy następnego dnia. Najsmaczniejszy jest po tygodniu.

Piernik na piwie

Składniki:
1 szklanka ciemnego piwa
15 dag margaryny
75 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 średnich jajek
5 dag cukru
1,5 torebki przyprawy do pierników
35 dag miodu
bakalie
lukier lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:
Miękką margarynę miksujemy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Rozpuszczamy miód i przestudzony wlewamy powoli do masy, cały czas miksujemy. Dodajemy piwo oraz mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Upieczony i przestudzony piernik lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.

Kompot z suszu

Składniki:
15 dag suszonych śliwek bez pestek
15 dag suszonych jabłek
20 dag suszonych gruszek
2 kopiaste łyżki rodzynek
cytryna

Sposób przygotowania:
Suszone owoce dokładnie myjemy. Każdy rodzaj zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody. Gdy zmiękną, gotujemy w oddzielnych naczyniach. Owoce przekładamy do szklanej wazy za pomocą łyżki cedzakowej, płyny cedzimy przez gęste sito do jednego naczynia, wrzucamy rodzynki, dodajemy cukier i, mieszając, zagotowujemy, pilnując, by cukier całkowicie się rozpuścił. Płynem zalewamy odsączone owoce. Do całości dodajemy obraną ze skórki i białego miąższu, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki i pozbawioną pestek, cytrynę. Odstawiamy w chłodne miejsce (nawet na kilka godzin), wówczas smaki połączą się i wyzwoli się wspaniały aromat. Podajemy w kompotierkach.


Zebrane na podstawie:

http://www.nawigilie.com
Aszkiewicz Ewa, "Kuchnia polska. 1001 przepisów", Wydawnictwo Publicat

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto