Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na sernik pomarańczowy poleca autorka bloga Prawo do gotowania z pasją [PRZEPISY WIGILIJNE]

Agnieszka Gałczyńska
Agnieszka Gałczyńska
Bernadetta Parusińska- Ulewicz (prawodogotowaniazpasja.blox.pl)
Polscy blogerzy zdradzają nam swoje kulinarne tajemnice. Sprawdź przepis na wigilijny sernik.

PRZEPISY WIGILIJNE: SERNIK POMARAŃCZOWY Z KANDYZOWANĄ LIMONKĄ

Według blogerki Bernadetty Parusińskiej-Ulewicz sernik to doskonały deser, który sprawdzi się także na kolacji wigilijnej. Sprawdźcie przepis na autorski sernik pomarańczowy.

**Sernik pomarańczowy z kandyzowaną limoką

prawodogotowaniazpasja.blox.pl

**

Składniki:

50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
400 ml śmietany 30 %
100 ml likieru jajecznego
5 niedużych jajek
15 dag cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 pomarańcza o wadze około 30 dag
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 limonki
1,5 szklanki wody
4/5 szklanki drobne cukru

Przygotowanie sernika:

Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy wrzącą wodą. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Filetujemy i miąższ kroimy na około 0,5 cm kawałeczki. Ser mielimy dwa razy. Ucieramy ze śmietaną i likierem jajecznym. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie skórkę z pomarańczy. Dwie łyżki cukru pudru zostawiamy do dekoracji, a pozostały dodajemy wraz z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym do serowej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy wraz z cząstkami pomarańczy. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy.

Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-24 cm, spryskanej tłuszczem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Sernik w małej tortownicy pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w dużej tortownicy wydłużamy czas pieczenia do 60 minut, a mini serniczki pieczemy 35-40 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy stopień wypieczenia i gdy sernik się zrumieni, przykrywamy go papierem do pieczenia.

Limonkę dokładnie myjemy, kroimy w cienkie talarki. W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Wrzucamy plasterki limonki (tylko te z miąższem) i gotujemy około 40 minut na średnim ogniu. Wyciągamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.

Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i przybieramy plasterkami kandyzowanej limonki. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto