Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis Czytelnika - ciasto z jagodami

Alek, Maria Wit
Maria Wit
W podraciborskich lasach jest mnóstwo jagód. Warto wybrać się tam na spacer z wiaderkiem lub słoikiem, a po powrocie do domu, upiec pyszne ciasto krucho-drożdżowe z jagodami i kruszonką. Palce lizać! Poleca Maria Wit, z Uniwersytetu III Wieku w Raciborzu i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych w Nędzy.

Składniki na ciasto:
300 g mąki,
100 g masła,
100 g cukru,
50 ml maślanki lub mleka,
30 g drożdży,
2 żółtka,
1 cukier waniliowy,
sól.

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki,
100 g masła,
100 g cukru,
1 cukier waniliowy,
1 żółtko.

Ponadto:
1 litr jagód,
3 łyżki tartej bułki.

Wykonanie:
Mleko, drożdże, łyżkę cukru mieszamy. Przesiewamy mąkę dodajemy masło, cukry, żółtka, sól i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy masę drożdżową, zagniatamy i odstawiamy.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy mikserem.
Na wysmarowaną blaszkę wykładamy równo 2/3 ciasta, posypujemy je tartą bułką, i wsypujemy jagody. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy na jagody, smarujemy ciasto białkiem i nakładamy kruszonkę.
Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu można ciasto polać lukrem cytrynowym zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego!

Kolejny przepis z Raciborza w piątek 20 lipca w Dzienniku Zachodnim

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto