Główny konkurs Arte Culinaria Italiana ruszył w sobotę przed południem, w hotelowej restauracji Ponidzie. Listę celebrytów otwiera Giancarlo Russo - prekursor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, szef kuchni i restaurator, zarazem pomysłodawca konkursu. Imprezę w Busku zaszczycili swoją obecnością także inni topowi kucharze: Kurt Scheller, Teofilos Vafidis, Jerzy Pasikowski, Krzysztof Szulborski.
Mamy też znakomitości kina, telewizji i sportu, które biorą udział w konkursie gwiazd. Są wśród nich popularni aktorzy: Andrzej Grabarczyk, Krzysztof Janczar i Bartosz Żukowski, były reprezentant Polski w piłce nożnej Grzegorz Mielcarski, dziennikarz Michał Fajbusiewicz.
W konkursie profesjonalistów startuje 12 ekip kucharzy reprezentujących uznane marki w branży kulinarnej. Swoje drużyny wystawiły między innymi: Hotel Sheraton Sopot, Scandale Royal Kraków, Villa Toscana Zakopane, Dolce Vita Bydgoszcz, Hotel Piano Lublin, Dolce Vita Ristorante Italiano Międzyzdroje. Kucharze mają za zadanie wykonać dwa dania: risotto - klasyczną potrawę północnej kuchni włoskiej oraz danie z królikiem. Ocena spoczywa w rękach... "potrójnego" jury - technicznego, degustacyjnego oraz dwuosobowego jury specjalnego.
Gotują także gwiazdy. W trzech turach. W pierwszej wystąpili popularni aktorzy, znani milionom Polaków z seriali telewizyjnych: Andrzej Grabarczyk, Krzysztof Janczar i Tomasz Kozłowicz. Zadanie - przygotować risotto, czyli ryż z różnymi dodatkami - potraktowali bardzo serio, choć było przy tym mnóstwo dobrej zabawy.
Arte Culinaria Italiana w buskim Hotelu Słoneczny Zdrój to impreza trzydniowa. Wyniki konkursu głównego mają zostać ogłoszone w sobotę przed wieczorem. Wielkie święto włoskiej kuchni 2017 zakończy się w niedzielę.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?