Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Barszcz czerwony z uszkami [PRZEPIS]

red.
Karina Trojok/archiwum PP
W większości domów uroczystą wigilijną kolację otwiera barszcz czerwony. Od dawna burakom przypisywana jest długowieczność. Tradycja głosi, że ten, kto spożywa buraki, doczeka sędziwego wieku. Barszcz czerwony to także kopalnia witamin. W gotowanym na naturalnym zakwasie jest kwas foliowy, zalecany między innymi kobietom w ciąży.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz
1 kg buraków, 2 cebule, 4 grzy-bki suszone, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, cukier, ocet winny, 3 ziela angielskie, 2 listki bobkowe

Wykonanie
Buraki należy umyć, obrać i opłukać. Następnie pokroić na mniejsze cząstki i zalać zimną wodą, aby były przykryte. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować na małym ogniu pół godziny. Wywar z buraków odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i także odstawić na pół godziny.
W osobnym garnku ugotować włoszczyznę z zielem angielskim i listkami bobkowymi oraz z cebulami i grzybami. Gotować ok. 40 minut. Następnie wywar z włoszczyzny przecedzić i wymieszać z przecedzonym wywarem buraczanym. Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Następnie nie gotować, tylko podgrzać i podawać z uszkami.

Jak zrobić uszka

Do ciasta potrzebujemy dwie szklanki mąki, dwa jajka, wodę; do farszu: około 20 suszonych grzybów, 1 duża cebula, łyżka masła, sól, pieprz.

Teraz zabieramy się do pracy. Grzyby moczymy w zimnej wodzie 30 minut do godziny. Następnie należy je ugotować do miękkości, odcedzić i drobno pokroić. Potem przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia. Cebulę należy posiekać i zeszklić na maśle. Mieszamy ją ze zmielonymi grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Z mąki, jajek i letniej wody zagniatamy ciasto. Wodę dolewamy po trochu i sprawdzamy, jak nam się wyrabia ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy jeszcze wody. Jeśli za rzadkie, dosypujemy mąkę. Ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać kółeczka. Na każdym układamy łyżeczkę farszu, zagniatamy pierożki, zaklejamy i końce sklejamy do siebie, aby powstał kształt "uszek".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto