Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piknik „Tak Kocham Jeść” we Wrocławiu. Pyszna impreza! [ZDJĘCIA]

Andrzej Zwoliński
Na Pergoli przy Hali Stulecia stoiska rozstawili wystawcy, którzy przywieźli smakołyki z całego świata. Są wrocławskie pierniki, miody, sery, produkty regionalne, lody, przyprawy, baklava, oliwki, tradycyjne wędliny, różne wypieki, a także...wielowarzywna lemoniada.

- Łączymy ideę niemarnowania - zero waste, less waste - z prawdziwym lokalnym jedzeniem i smakołykami z całego świata. Poznajemy się wzajemnie - gotujemy, gramy, tworzymy. Można nie tylko skosztować naturalne, zdrowe potrawy, ale także dowiedzieć się jak są przyrządzane i poradzić jakie produkty wybierać, by to co sami przyrządzamy w kuchni było jak najsmaczniejsze i najzdrowsze – mówi nam Magdalena Mańkowska, współorganizatorka pikniku „Tak Kocham Jeść”.

Na gości czekają warsztaty i gry

Jerzy Nawara, właściciel Pasieki Zuzia poprowadzi Mistrzowskie Warsztaty Pszczelarskie. Opowie o życiu pszczół, o tym jak rozróżnić prawdziwe miody. Pewnie wspomni też o tym, że ten rok dla pszczół jest bardzo trudny. Z powodu suszy powstało o wiele mniej miodu niż w ubiegłych latach. (warsztaty zaplanowano na niedzielę, odbędą się w w godz. 11-12.).

W niedzielę w godz. 14-16 będzie też można zagrać w grę - Smak. To społeczny projekt Kocham Jeść, który poprowadzi Aurelia Kowalska z bloga “Zajrzyj mi w talerz”. Polega na kojarzeniu smaków przez graczy. Regio Food przywiózł lokalne, dolnośląskie produkty, a ich “odpowiedniki”, czyli produkty z tej samej kategorii, ale mające zupełnie inny, dłuższy skład. Gracze degustują i wybierają. Przy okazji będzie można porozmawiać o tym, jak powstaje jedzenie i na co warto zwracać uwagę wybierając produkty.

Co dla dzieci?

O maluchach też pomyślano. Fundacja “Życie z pasją” prowadzi trzy rodzaje artystycznych warsztatów: kwiaty ze starych ubrań (śmiało można przynieść swoje), recyklingowe lampiony i wyplatane bransoletki (co godzinę inny warsztat).

Eko System podpowiada dzieciom, jak być bardziej eko i po co być eko. Dzieci mogą podejmować wyzwania, za które będą zbierać pieczątki. Przygotowano nagrody. Jest też Koziołek Matołek, który zaprasza dzieci do swojej strefy. Tam czekają wielkie koziołkowe klocki i koziołkowa plansza. Piknik - Tak Kocham jeść – można odwiedzać na Pergoli dziś do 21. i w niedzielę od 11. do 21.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto